Kimchi proti kysanému zelí

Kimchi proti kysanému zelí

I když se na první pohled může zdát, že kimchi a kysané zelí jsou stejné, tak realita je trochu jiná. I když se v obou případech jedná o fermentovaný produkt, tak je každý trochu jiný, jinak se vyrábí, má jinou chuť, jiné přínosy na naše zdraví a k jiným věcem se konzumuje!

Zatímco co u nás v ČR a celkově v Evropě se nejčastěji nakládá a nechává kvasit hlávkové zelí, v Koreji a jiných asijských zemích se společně nechává kvasit více druhů zeleniny. Taková kvašená směs zeleniny je označována jako Kimchi. Existuje více jak 200 druhů Kimchi a nespočet receptů. Nejčastěji se kvasí směs zeleniny, kde hlavní ingrediencí je čínské zelí. Kimchi se v posledních letech dostává veliké pozornosti a cestu si nachází do kuchyní po celém světě, nejen pro svou specifickou chuť, ale také díky pozitivním dopadům na naše zdraví. Princip výroby a tedy fermentace čili kvašení je u obou výrobků stejný, avšak recept a podmínky výroby už jsou ale jiné.

Beavia - pure food. pure love. (2)

Jaké jsou tedy hlavní rozdíly mezi kimchi a kysaným zelím?

Výroba kimchi:

Vzniká kvašením celých stonků a listů čínského zelí ( většinou se používá více druhů zeleniny ), ty se potírají kořeněnou pastou z rýžové mouky, chilli, pepře, česneku a rybí či sójové omáčky, kimchi se fermentuje kratší dobu než klasické kysané zelí a hlavně také při nižších teplotách. Obvyklá doba kvašení je cca 3 týdny při teplotách mezi 4 až 14 stupni celsia. 

Chuť kimchi:

Kimchi má oproti klasickému kysanému zelí výraznější chuťový profil, jedná se o chuť „umami“ více křupe a chvílema až štípe a brní na jazyku. Kimchi se díky tomu více hodí např. k rýži, asijským polévkám apod.

Přínosy zeleniny a koření v kimchi:

Listy čínského zelí: obsahují vitamíny C, B a další minerální látky: draslík, vápník, železo, hořčík a síru

Jarní cibulka: obsahuje vysoké množství vitamínu K, C, A, kyseliny listové a hodně vlákniny

Mrkev: vysoký obsah betakarotenu a vlákniny, zdroj železa a mědi

Zázvor: posiluje imunitní systém

Chilli: zrychluje metabolismus, prevence kardiovaskulárních nemocí, přírodní antioxidant

Česnek: silný antioxidant, protizánětlivé účinky

Cibule: Antivirové účinky

Bílá ředkev daikon: posiluje imunitní systém, pomáhá snižovat zánět a při respiračních potížích

Výroba kysaného zelí:

Vzniká také kvašením ale pouze zelí hlávkového – nakrouhaného, spolu se solí a kmínem, případně hořčičným semínkem. Díky kvašení cukrů obsažených právě v hlávkovém zelí, dochází k tvorbě kyseliny mléčné, která dodává kysanému zelí onu kyselou chuť. Kysané zelí dokvasí za cca 6 týdnů při pokojové teplotě 18 až 24 stupňů celsia.

Chuť kysaného zelí:

Díky kvašení a vzniku kyseliny mléčné má kysané zelí onu kyselou chuť, dále tuto chuť doplňuje například kmín a hořčičné semínka. Chuťový profil kysaného zelí se více hodí k tučným masům, knedlíkům a celkově středoevropské kuchyni.

Přínosy zeleniny a koření v kysaném zelí:

Hlávkové zelí je bohaté na vitamin C, vitamíny K, železo, fosfor, draslík, hořčík, fluor, bakterie kyseliny mléčné a důležité enzymy.

Sečteno a podtrženo, oba výrobky jsou kvašené, jsou označovány za superpotravinu a obsahují probiotika. Kimchi potěší vaše chuťové buňky pátou chutí umami a má oproti kvašenému zelí rozsáhlejší přínosy na naše zdraví, a to zejména díky kombinaci více druhů zeleniny. Je to vitamínová bomba. Kimchi se řadí mezi antioxidanty. Díky nízké energetické hodnotě je skvělým společníkem při redukční dietě. U Kimchi je prokázáno, že dokáže napravit střevní mikroflóru, posiluje imunitu a napomáhá v boji proti civilizačním nemocem jako rakovina, cukrovka, žaludeční vředy, zvýšený cholesterol a jiné. Kimchi stejně tak, kysané zelí dokáží pomoci při léčbě ekzémů, při častém nachlazení a rýmě.

TIP – Fermentace je zároveň metodou konzervace. Oba výrobky (Kimchi, kysané zelí) kupujte čerstvé, nikoliv pasterované či sterilované, takové které je třeba skladovat v chladničce. Pasterací či sterilací v produktu ubývá přátelských bakterií – probiotik. Pozor si také dejte na přítomné konzervanty a vybírejte produkty bez konzervantů.

Dopřejte si Kimchi se slevou 20% na eshopu Beavia. Do objednávky zadejte kód: ChcemeJistZdrave20

Autor: Marek Řípa | Rubrika: Jídlo | Přidáno: 24.11.2022 0

Partneři

Vitatrend.cz

Všechna práva jsou vyhrazena © 2015

Vytvořilo: Internetová agentura Beneficio