Smažená rýže se šunkou, mrkví, hráškem a vajíčkem
Smažená rýže patří mezi naše velice oblíbené pokrmy, poprvé jsme ji ochutnali před pár lety na dovolené v thajsku a od té doby si ji pravidelně vaříme i doma!:) Smažená rýže se dá připravit na několik způsobů a proto tak můžete použít to, co právě máte doma nebo na co máte chuť. Skvěle chutná s kuřecím masem, krevetami a nebo právě se šunkou!
Co budete potřebovat:
- 4 šálky uvařené jasmínové rýže
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce ústřicové omáčky
- 1 lžíce sezamového oleje
- 1 lžíce srirachy ( chilli pasta )
- 2 vejce
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 šálek nakrájené mrkve na drobno
- 1/2 cibule na jemno
- 2 stroužky rozmačkaného česneku
- 1 šálek mraženého hrášku
- 1 šálek kvalitní šunky nakrájené na kostičky
- 1/4 šálku pokrájené jarní cibulky
- Sůl a pepř dle chuti
Postup:
1. Příprava omáčky: V malé misce smíchejte sójovou omáčku s ústřicovou omáčkou, sezamovým olejem a srirachou. Dejte zatím stranou.
2. Příprava vajíček: Vajíčka v misce pěkně vyšlehejte vidličkou a na troše olivového oleje vejce orestujte, dejte pozor ať je nevysušíte, mohou být trochu mokřejší. Dochuťte solí a pepřem a dejte stranou.
3. Příprava zeleniny: Na pánvi rozpalte lžíci olivového oleje a přihoďte mrkev s cibulí, restujte asi 6 minut, záleží na tom, jak velké kostičky mrkve nakrájíte. Poté přidejte česnek a cca 1 minutu orestujte společně.
4. Osmažte rýži: Do pánve přidejte rýži zprudka ji orestujte cca 1 minutu. Poté přihoďte, hotové vajíčka, pokrájenou šunku a hrášek a další 3 minuty společně restujte.
5. Smíchejte s omáčkou a servírujte: Do pánve k rýži se zeleninou přilejte vzniklou omáčku a krátce orestujte cca 2-3 minuty. Servírujte zdobené pokrájenou jarní cibulkou.
Dobrou chuť!