Je jednoduší hubnout tuk nebo nabírat svalovou hmotu?

Je jednoduší hubnout tuk nebo nabírat svalovou hmotu?

Myslím, že je to dlouho omýlaná otázka. Lidé, kteří chtějí zhubnout se vymlouvají, že to mají mnohem těžší a naopak lidé, kteří svaly chtějí nabrat, křičí že mají daleko více práce než ti, co „jen“ hubnou tuky. Proto jsem dal prostor se k tomuto tématu vyjádřit jednomu nejmenovanému známému, který nabíral svalovou hmotu a po delší době zase hubnul své tukové zásoby.

Před čtyřmi roky jsem přibíral z původní váhy 65 kilogramů na 72 kg. Těch 7 kilogramů bylo z 95 % čistá svalová hmota, takže super úspěch.

V současné době jsem hubnul z váhy 79 kg na váhu 70 kg. Sám jsem si vyzkoušel, že v rámci genetických předpokladů, jdou udělat obrovské změny postavy!

Otázka genetiky?

Řeknu vám to na rovinu, genetika je z většiny případů jen trapná výmluva. Dříve jsem byl hubený jako proutek, kamarádi na mě pokřikovali urážky tipu „Rentgenový snímek přišel“ a tak dále. Samotní rodiče mi říkali, že to mám geneticky dané, že prý s tím nic neudělám. Teď, když jsem to dokázal změnit, jsem od lidí začal poslouchat, že stárnu, že se mi metabolismus zpomaluje, je to geneticky dané, že budeš přibírat v oblasti břicha. Genetika, ať už jsme tlustí nebo hubení, funguje jen v určité, minimální míře. Je to hlavně skvělá výmluva pro to, jak vypadáme. Jsme jen tím, jak myslíme, co děláme a co jíme.

Co pro tebe bylo těžší?

S jistotou odpovídám, že určitě nabírání svalové hmoty. Při nabírání hmoty, je důležité cvičit s těžkými váhami, takže klouby a svaly dostaly pořádně zabrat. Musel jsem hodně jíst, většinou se až přejídat, i když už jsem na jídlo neměl ani pomyšlení, prostě jsem musel. 

Spalování tuků pro mě bylo lehčí, přeci jen mě to stálo hodně potu, ale svaly a klouby nebyly pod velkou zátěží, cvičil jsem 4 dny v týdnu s činkami a po tréninku 15-20 minut kardia. Mohu jen říci, že hubnutí může být pro muže spíše demotivující, už teď se moc těším na objemovou fázi. Jsem vděčný za to, že jsem mohl vyzkoušet obě dvě varianty a vyzkoušet si v praxi, jak tělo spolu s myslí skvěle funguje.

Autor: Marek Řípa | Rubrika: Rozhovory | Přidáno: 14.10.2015 0

Partneři

Vitatrend.cz

Všechna práva jsou vyhrazena © 2015

Vytvořilo: Internetová agentura Beneficio