Pár informací o olivách, které jste určitě nevěděli!

Pár informací o olivách, které jste určitě nevěděli!

Počátky pěstování olivovníku sahají do daleké historie. Jedná se o tisíciletou rostlinu, která se rozšířila v celé zóně okolo Středozemního moře, a to jak v Evropě, v Africe, tak i v Asii. Hlavní význam pro olivovník měly fénické, římské a arabské národy a největší expanze dosáhl v šestnáctém století díky španělským kolonizátorům.

Olivy se odjakživa využívaly jak pro výrobu oleje, tak se konzumovaly i přímo. Údajně existují důkazy již z prvního století našeho letopočtu o tom, že již tehdy si lidé pochutnávali na olivách. Co se týče současného zpracování oliv, ve Španělsku i kdekoliv jinde po světě, je ve většině případů celý proces výsledkem spojení tradice a moderní technologie.

Druhy

Z mnoha druhů oliv, které lze nalézt ve Španělsku, se většina využívá pro získání oleje a jen některé jsou vhodné pro tzv. stolní olivy. Tato způsobilost závisí na obsahu tuku v olivě, velikosti pecky ve vztahu k dužině, na jejich snadném oddělení, a také na slupce, kterou olivy mají. Stolní olivy by měly obsahovat průměrně tuku, měly by mít malou pecku, která se dá snadno oddělit od dužiny, měly by být delikátní, chutné s pevnou dužinou a tenkou slupkou. Vzhledem k výše uvedeným vlastnostem jsou pro stolní olivy nejvhodnější odrůdy jako Manzanilla, Gordal, Verdial, Hojiblanca, Cacereña nebo Carrasqueña.

Typy

Olivy rozdělujeme do typů podle jejich stavu zrání, tedy podle barvy. 

– zelené – plody sklizené v optimálním bodě zralosti, barva může oscilovat mezi zelenou až slámově žlutou

– proměnlivé – plody barvy růžové, hnědé nebo kaštanové, sklizené před plnou zralostí plodu

– přírodní černé – plody sklizené v plné zralosti, dle oblasti, druhu a doby sběru mohou být buď červenavě černé, fialové, zelenavě černé nebo tmavě hnědé

– černé – plody, jejichž zrání se urychlilo pomocí alkalického roztoku, díky kterému také ztratily svou hořkost

Za veškeré informace děkujeme expertce ve svém oboru – www.oliva-gourmet.cz 

Recept:

Těstovinový salát s pestem, grilovanou paprikou a černými olivami.

1. Uvařte těstoviny

2. Červenou papriku omyjte, nakrájejte na menší kousky a ogrilujte na grilu či v troubě.

3. Těstoviny smíchejte s pestem, přidejte grilovanou papriku a na konec přidejte černé olivy, zakápněte olivovým olejem a servírujte.

 

pesto-pasta-salad-400x400-kalynskitchen

Autor: Marek Řípa | Rubrika: Tipy | Přidáno: 12.06.2016 0

Partneři

Vitatrend.cz

Všechna práva jsou vyhrazena © 2015

Vytvořilo: Internetová agentura Beneficio