Superpotraviny do všech jídel - kuchařka plná nápadů

Superpotraviny do všech jídel – kuchařka plná nápadů

Pro někoho je zdravé vaření koníček, pro druhého to může být nutné utrpení, které patří k honu za lepší postavou nebo zdravím. Ať už se řadíte do první či druhé skupiny, musíme si přiznat, že najít občas inspiraci na sté zdravé jídlo v řadě bývá zkrátka oříšek. Jelikož jsme nedávno objevili naprosto skvělou kuchařku, která nám od té doby pravidelně vytrhává trn z paty, nemůžeme jinak než se s vámi o ni podělit!

Kniha se jmenuje „Superpotraviny do všech jídel“ od nakladatelství Metafora a napsala ji v zahraničí známá blogerka Kelly Pfeifferová. Tato máma a manželka řešila stejné dilema jako většina z nás – jak uvařit zdravé a přitom chutné jídlo, které neomrzí, bude obsahovat zdravé ingredience a ještě nám ho s chutí sní jak manžel, tak děti :)

Principem kuchařky je, že v každém receptu najdete minimálně dvě (ale spíše více) superpotravin, které jsou chutně zařazeny do nápaditých receptů. Kelly Pfeifferová zařazuje do jídel superpotraviny jako quinou, cizrnu, kadeřávek, sladké brambory, borůvky, vejce, med, kokosový olej, řecký jogurt a vlašské ořechy. Musíme ale říci, že kromě těchto vybraných 10 superpotravin jsou recepty složené i z dalších úžasných surovin, které vás přímo nabijí energií a přitom podpoří v hubnutí. Není nad to sledovat, jak se ručička na váze přiklání doleva a přitom si spokojeně hladit naplněné bříško :)

Kniha je prakticky seřazená podle druhu jídel do sekce Snídaně a brunch, Předkrmy, Polévky a saláty, Sendviče a quesadilly, Hlavní chody a Dezerty (ano, čtete správně! Ani sladkého se vzdávat nemusíte :) ). Vždy když si nebudete vědět rady, co připravit rodině či návštěvě k jídlu, stačí tak zalistovat do dané kapitoly a vybrat např. nejlepší snídani do postele pro svůj protějšek. Snad nejlepší však na této knize plné receptů je, že všechna jídla přímo hrají chutěmi. Můžete zapomenout na mdlá jídla bez chuti, která do sebe tlačíte s nechutí jen proto, aby jste zhubli pár kilogramů.

Rozhodli jsme se s vámi o pár receptů podělit. Přesvědčte se sami!

Snídaně

Borůvkové lívance

Co budete potřebovat na 8 lívanců:

  • 2/3 hrnku (160 g) cizrny, propláchnuté a scezené
  • 1/2 hrnku (115 g) bílého řeckého jogurtu
  • 1/4 hrnku (85 g) medu
  • 1 hrnek (120 g) nebělené hladké mouky
  • 1 a 1/2 čajové lžičky kypřícího prášku
  • 2 vejce
  • 3/4 hrnku (112 g) bio borůvek, mražených nebo čerstvých
  • 1 čajová lžička kokosového oleje

Ve velkém odměrném hrnku smíchejte cizrnu, řecký jogurt a med. Mixujte tyčovým mixérem, až vznikne hladká hmota. Můžete také vzít obyčejný mixér nebo kuchyňský robot. V míse smíchejte mouku s práškem do pečiva.

Ke směsi mouky přidejte cizrnovou směs a vejce a promíchejte. Přidejte borůvky.

V pánvičce na středním plameni rozehřejte kokosový olej. Až bude horký, naběračkou nalévejte těsto do pánve. Jakmile se nahoře objeví bubliny, lívance otočte a osmažte z druhé strany, aby obě strany byly stejně hnědé.

lívance

Hlavní chod

Penne a masové kuličky s quinoou

Co budete potřebovat na 4 porce:

  • 450 g mletého libového hovězího masa z bio chovu
  • 2 čajové lžičky lisovaného česneku
  • 2 polévkové lžíce (30 g) bazalkového pesta nebo 10 čerstvých bazalkových lístků
  • 1 čajová lžička mořské soli
  • 1/2 hrnku (60 g) rozdrobených bezlepkových rohlíků nebo strouhanky
  • 1/2 hrnku (92 g) uvařené quinoi
  • 1 vejce
  • 2 polévkové lžíce (30 ml) červeného vína
  • 2 polévkové lžíce (28 g) kokosového oleje
  • 3 hrnky (780 g) omáčky na špagety
  • 450 g uvařených penne

Masové kuličky: Ve velké míse rukama důkladně smíchejte hovězí maso, česnek, bazalkovou pastu, sůl, bezlepkové pečivo, quinou, vejce a červené víno. Potom vytvarujte 24 malých kuliček.

Ve velké pánvi rozehřejte na středním plameni kokosový olej. Kuličky smažte po 8-10, rozložte je dokola asi 5 cm od okraje pánve. Každou stranu kuličky smažte asi 2 minuty, aby byla rovnoměrně hnědá. Celková doba smažení jedné várky je asi 8 minut.

Vyndejte masové kuličky z pánve a vložte je do hrnce s omáčkou na špagety. Na mírném plameni zvolna vařte asi 20 minut. Podávejte s vařenými penne.

Tip: Do omáčky můžete přidat kadeřávek, který téměř nezmění chuť pokrmu a také je zařazen mezi superpotraviny.

penne

Dezert

Banánovo-ořechová buchta

Co budete potřebovat na 9 porcí:

  • 1 hrnek (240 g) cizrny, propláchnuté a scezené
  • 1/2 hrnku (120 ml) vanilkovo-mandlového mléka
  • 1/2 hrnku (112 g) nesoleného másla
  • 3/4 hrnku (150 g) cukru
  • 1/2 hrnku (112 g) rozmačkaného banánu
  • 1 a 1/2 hrnku (180 g) nebělené hladké mouky
  • 1/2 čajové lžičky mleté skořice
  • 1 čajová lžička jedlé sody
  • 1/2 hrnku (60 g) nahrubo nasekaných vlašských ořechů
  • 1 hrnek (175 g) čipsů z bílé čokolády

Předehřejte troubu na 190 stupňů. Plech o rozměrech 15 x 23 x 7,5 cm vymažte tukem. Ve velké odměrné nádobě smíchejte cizrnu a mandlové mléko a ušlehejte tyčovým mixérem dohladka. Můžete na to vzít i kuchyňský robot nebo běžný elektrický mixér.

Ve velké míse promíchejte cizrnovou směs, máslo, cukr a banán, aby vznikla hladká hmota. V jiné míse smíchejte mouku, skořici a jedlou sodu. Vmíchejte do cizrnové směsi. Přidejte vlašské ořechy a čokoládové čipsy.

Nalijte těsto na připravený plech a pečte 45 minut, nebo až se na špejli zapíchnutou do středu nenalepí těsto. Podávejte teplé.

 buchta

Autor: Marek Řípa | Rubrika: Jídlo | Přidáno: 01.07.2016 0

Partneři

Vitatrend.cz

Všechna práva jsou vyhrazena © 2015

Vytvořilo: Internetová agentura Beneficio