Výživový poradce radí: běhání a suplementace

Výživový poradce radí: běhání a suplementace

V životě běžců hraje výživa obrovskou roli. Pro víkendové běžce, kteří běhají jen pro zábavu by pro udržení kondice měl stačit pestrý a vyvážený jídelníček. Výživové doplňky jsou vhodné spíše pro běžce, jejichž trénink je častější a náročnější.

Neznamená to však, že vrcholoví sportovci jedí pouze tabletky a víkendoví běžci by žádné doplňky jíst neměli. Pokud se po tréninku cítíte unavení více než obvykle nebo vás bolí svaly, klouby apod. možná se chyba nachází ve výživě.

Když strava nestačí

Zátěž pravidelných tréninků po běžci vyžaduje větší dávky živin a všech ostatních látek. Zdravá strava nemusí stačit. Někteří sportovci v takovém případě sahají po různých multivitamínech apod.  Sportovci pak nemusí tolik řešit, který vitamín jim chybí. Podle odborníků nejsou tyto multivitamínové formule ideální a běžci by se měli zaměřit spíše na vitamín C a E, které zatěžovaným svalů chybí nejčastěji.

My se na tento problém podívali podrobněji a vyzpovídali jsme výživového poradce.

Co používat pro lepší regeneraci?

Pro lepší a rychlejší regeneraci je ideální zvolit nějaký proteinový nápoj. Tento nápoj je ideální pít např. 45 minut po výkonu. Pokud běháte např. po ránu na lačno kvůli efektivnějšímu spalování tuků, je dobré požít proteinový nápoj i 30 minut před výkonem – ochráníte tak svalovou hmotu a pryč půjde pouze tuk. Proteinových nápojů existuje mnoho, my však máme kladné zkušenosti např. s Diet pro proteinem a nebo Whey Plus Rippedcore 

Čím ideálně doplnit energii?

Energii lze doplnit hned několika způsoby, osobně však doporučuji sáhnout po kvalitních iontových nápojích. Iontové nápoje obsahují hned několik důlěžitých látek, které kladně působí na náš energetický výkon.

Klouby dostávají určitě zabrat, co na ně doporučujete?

Ano, u běhaní dostávají zabrat kyčelní klouby, kolena a také kotníky. Sám ale nesouhlasím s menšinou, která tvrdí, že pro nás pro lidi, je běh nevhodný a nezdravý. Jde přeci jen o nejpřirozenější pohyb u člověka, který se tak pohybuje už od pravěku. Problém však může být v tom, že klouby běžců nejsou dostatečně a správně vyživovány.

Pro udržení kloubů v dobré kondici tak doporučejeme sáhnout po kvalitní kloubní výživě.

Když chceme během co nejvíce zhubnout, doporučíte něco?

Pokud chcete spálit co nejvíce tuku, je dobré běhat na lačno. Jak už jsem výše uváděl, je však třeba ochránit svalovou hmotu proteiny/bílkovinami. Pokud chcete takové spalování tuků umocnit, můžete zkusit „spalovač tuku“, který vám s bojem proti tukovým faldíkům určitě pomůže.

Spalovače tuků jsou složeny z několika látek. Většinou se jedná o látky jako je kofein, zelený čaj, cayenský pepř apod. Tyto spalovače pak dokáží kladně ovlivnit i samotný výkon. Látky jako je kofein apod. skvěle stimulují energii a kolikrát i prodlouží fyzickou výdrž. Jako konkrétní produkt můžeme doporučit spalovač Shred-X Rippedcore, který je oblíbený i mezi profesionálními sportovci!

Pokud patříte mezi úplné začátečníky, je dobré před nákupem suplementů prokonzultovat vaší situaci a nechat si doporučit vhodné suplementy od odborníka. Pokud máte zájem, můžete využít komentářů pod příspěvkem a my vám rádi poradíme.

 

Autor: Marek Řípa | Rubrika: Jídlo | Přidáno: 18.07.2016 0

Partneři

Vitatrend.cz

Všechna práva jsou vyhrazena © 2015

Vytvořilo: Internetová agentura Beneficio