Proč má tělo rádo sýr a které jsou ty nejzdravější?

Proč má tělo rádo sýr a které jsou ty nejzdravější?

Nejen, že sýr dobře chutná. Naše tělo si z něj může vzít i mnoho významných látek. Dokonce i takové, které jinak netoleruje laktózu.

V rámci projektu Sýrová etiketa Krále Sýrů  jsme pro vás připravili několik faktů o tom, proč tělo má sýry rádo.

Autorkou článku je: Kateřina Jašková

Sýr je zdravý

Obecně lze konstatovat, že sýr je zdravá potravina. Nicméně, je třeba mít na paměti, že u některých sýru to platí více, u některých méně a u dalších ještě míň, což platí především pro takzvané tavené sýry. Sýry jsou zdrojem bílkovin a tuku, ale také obsahují i další významné a pro tělo důležité látky jako je vápník, fosfor, draslík, či vitamíny A, D, B2 a B12. Pro vegetariány jsou sýry velmi dobrou alternativou, jak nahradit cenné látky, které obsahuje maso. A ačkoliv by si někdo mohl myslet, že lidé s intolerancí laktózy nemohou sýry vůbec jíst, je tomu právě naopak. Tvrdé sýry neobsahují téměř žádnou laktózu, měkké sýry jí obsahují jen velmi malé množství.

Druhy sýrů

Čerstvé sýry

Tento druh sýrů je skvělou alternativou k taveným sýrům. Pokud si rádi sýry natíráte pečivo, zvolte právě čerstvé. Skvělé jsou například Lučina či Žervé. Tyto sýry prospívají zdraví nejvíce. Obsahují velmi malé množství soli a vápník se do těla vstřebá velmi lehce.

Polotvrdé a tvrdé sýry

Tento druh sýrů je ideální pro ty, kteří trpí intolerancí laktózy. Nicméně, u těchto sýrů je důležité kontrolovat jak množství soli, tak tuku.

Plísňové sýry

Mezi tento druh patří například Camembert, Hermelín, ale také Niva. Těhotné ženy a děti by se jim však měly vyhýbat, neboť jejich konzumace podporuje vznik mykóz a kvasinek.

Olomoucké tvarůžky

Tvarůžky jsou super! Vyrábějí se z tvarohu, ke kterému se přidá sůl, tudíž neobsahuje žádné další konzervační látky. Díky nízkému obsahu tuku jsou výborným zdrojem bílkovin a hodí se pro redukční dietu. Avšak kvůli vyššímu množství soli by tvarůžky neměly patřit do jídelníčku dětí.

Tavené sýry

Jak už bylo zmíněno výše, tavené sýry, ač patří v Česku k nejoblíbenějším, jsou nejméně zdravé. Obsahují velké množství fosforu a tavících solí a tělo si z nich velmi těžko bere vápník. Proto bychom je měli do našeho jídelníčku zařazovat jen občas a spíše vyhledávat sýry kvalitnější.

Pozor na tuk

Problémem u sýrů je většinou vysoké množství tuku. U některých můžeme najít i 60 % tuku a to už je opravdu hodně. Takovým sýrům se určitě nemusíte vyhýbat, nicméně musíme znát správnou míru. Opravdu tučný sýr si dopřejte jednou za čas a to v malém množství. Ke každodennímu jídelníčku nejlépe sedí sýry s obsahem 30 % tuku – Tvarůžky, Lučina, Žervé, Cottage, Eidam, Parenica nebo Balkánský sýr.

unnamed

Autor: Marek Řípa | Rubrika: Tipy | Přidáno: 08.11.2016 0

Partneři

Vitatrend.cz

Všechna práva jsou vyhrazena © 2015

Vytvořilo: Internetová agentura Beneficio