Jak často byste měli cvičit?

Jak často byste měli cvičit?

Přemýšlíte někdy nad tím, zda necvičíte málo nebo naopak moc, abyste si sami zbytečně nepodkopávali dosažení vysněné mety v hubnutí či zdravém životním stylu? My vám prozradíme, kolik hodin týdně trávit pohybem podle toho, čeho chcete docílit!

Cíl: Zhubnout

Pokud je vaším cílem především zhubnout, je žádoucí vytvořit deficit v kalorickém příjmu. Rozhodně ho nevytvářejte tím, že budete málo jíst! Nikdy byste neměli jít pod hodnotu svého bazálního metabolismu! Deficit nejlépe vytvoříte tak, že si sestavíte jídelníček na míru a k nim tréninkový plán tak, abyste vždy kalorií více spálili než přijali. Se sestavením jídelníčku vám snad pomůže tento článek.

 A jak často cvičit, aby byl váš výdej kalorií větší? V případě hubnutí byste měli cvičit alespoň hodinu 5 x v týdnu. Závisí samozřejmě na druhu pohybové aktivity, kterou provozujete. Pokud rádi jezdíte na kole, procházíte se, či jezdíte na kole, je toto vhodná doba. Při náročnějších aktivitách, u kterých například střídáte intenzitu cvičení – Tabata nebo HIIT, se doba cvičení může zkrátit na 20 – 30 minut denně podle náročnosti, ale četnost cvičení 5x v týdnu byste měli zachovat.

sizeist-weight-loss-bias

Cíl: Mírné snižování váhy

Jestli jste se svojí váhou víceméně spokojení a potřebujete pouze shodit špíček na břiše či madla lásky, postačí vám cvičit 4 x týdně po dobu 45 minut. Zvolit můžete kombinované cvičení kardio s posilováním nebo klidně pouze posilovat. Osvědčené jsou například funkční tréninky, kdy posilujete vždy více svalů v těle najednou. Vytvoření nové svalové hmoty vám pomůže navyšovat váš bazální metabolismus (více svalů spotřebuje více kalorií) a tak se vám bude tělo hezky tvarovat a zároveň spotřebovávat čím dál více energie. Udržíte si tak aktuální váhu, ale vaše postava se bude měnit k lepšímu.

plank-new_0

Cíl: Udržet se fit

Lidé, kteří zkrátka cvičí, protože se chtějí udržet zdraví a nemají jako motivaci ke sportu pouze hubnutí, by měli zařadit kromě posilování do svého tréninkového plánu i kardio cvičení. To pomáhá jako prevence různých srdečních chorob, snížení cholesterolu i vysokého tlaku a také jako prevence rakoviny. Kardio cvičení provozujte buď 30 minut denně při středním tempu 5 x týdně nebo pokud jste fandou intenzivnějšího kardio cvičení, postačí vám cvičit 20 minut třikrát v týdnu.

cardio-is-a-must

Autor: Lucie Kovandová | Rubrika: Tipy | Přidáno: 14.11.2016 0

Partneři

Vitatrend.cz

Všechna práva jsou vyhrazena © 2015

Vytvořilo: Internetová agentura Beneficio