Zdravé hubnutí - jak má být rychlé? |Hubnutí|

Zdravé hubnutí – jak má být rychlé? |Hubnutí|

Pustíte se do hubnutí, máte velká očekávání a teď jste zklamaní, že hubnutí nejde tak rychle, jak jste si představovali. Ale co když je to dobře? Zdravé hubnutí má mít totiž své tempo. Rychlý úbytek na váze může přinést zdravotní komplikace, nesnesitelnou únavu a vyčerpání a na konci známý jojo efekt. Jak poznáte, že hubnete správným tempem tak, abyste sami sobě neubližovali a po zhubnutí si váhu také udrželi?

Tempo hubnutí je samozřejmě velice individuální. Větší šanci zhubnout velký počet kilogramů má člověk s výraznější nadváhou, než když vážíte 55 kg a rozhodnete se zhubnout 2 kg. Dále platí, že mladší lidé hubnou snadněji než starší a muži rychleji než ženy. Rozhodně se tedy nepoměřujte s okolím, jelikož každý máme jiný věk, váhu i metabolismus. Optimálním úbytkem na vaší váze by měl být 1 kg týdně. Tímto tempem zajistíte, že si tělo zvyká na změny postupně, neuškodíte svému zdraví a navíc jste schopni si váhu i nadále udržet. Pokud zvolíte drastickou dietu, při které zhubnete 4 kg za týden – to je 16 kg za měsíc, je jisté, že ji stejně dlouhodobě neudržíte a kila se vám vrátí zpět.

weight-loss

A proč dbát na správné tempo hubnutí?

 

  • při úbytku tukové tkáně dochází k tzv. oxidaci tuků. Pokud je pálení tuků příliš rychlé, tělo se nestíhá správně zbavovat odpadních látek a v organismu se tak zvýší počet volných radikálů, čímž zvyšujete možnost vzniku kardiovaskulárních onemocnění, rakoviny nebo cukrovky.
  • při rychlém hubnutí a přísné dietě budete úbytku váhy vděčit spíše za úbytek svalové hmoty, nikoliv tuku. Čím víc svalové hmoty máte, tím více spotřebuje energie a pomáhá vám tedy s hubnutím. Shodíte tak sice kila na váze, ale tempo hubnutí si tím v delším časovém horizontu zpomalíte.

Vaši váhu byste si měli kontrolovat maximálně 1 týdně. Dříve se změny moc neprojeví a vás by stagnující ručička na váze mohla akorát demotivovat. Vážení je ale nutné doplnit ještě jinými ohledy. Tuk je totiž lehčí než svaly. Když tedy shodíte 5 kg tuku, ale naberete 3 kg svalové hmoty ze cvičení, bude se vám zdát, že jste zhubli pouze 2 kilogramy, ale změna na vás bude daleko větší. Proto není od věci před svým hubnutím se vyfotit – na fotce před a po uvidíte nejlépe, jaké pokroky jste udělali. A jednou za týden můžete přeměřit své cm v pase, kde by měl být úbytek tuku znát.

Autor: Lucie Kovandová | Rubrika: Tipy | Přidáno: 30.11.2016 0

Partneři

Vitatrend.cz

Všechna práva jsou vyhrazena © 2015

Vytvořilo: Internetová agentura Beneficio