Jíst či nejíst maso? Udělejte si obrázek sami
Každý jsme originál a tak ani co se týče potřeby masa nejsme nikdo stejní. Existují lidé, kteří jí maso každý den, někdy i 2x denně nebo naopak lidé, kteří si maso dají 2x v týdnu a bohatě jim to stačí. Pak jsou samozřejmě lidé, kteří maso ze svého jídelníčku vyřadili úplně. Jak je to s potřebou masa pro lidský organismus? Pravdou je, že ani jeden z výše uvedených způsobů nemusí být ten správný nebo špatný, pokud se přizpůsobíme situaci.
Pokud maso milujete a oběd a večeře pro vás bez něj nejsou plnohodnotné pokrmy, měli byste tomu ale svůj jídelníček přizpůsobit. Záležet bude především na druhu masa, které konzumujete. Pokud je to zdravé libové maso, nemusíte mít žádný problém. Je jasné, že každodenní konzumace bůčku je problém, ale to víte, jinak byste naše stránky nesledovali:). Pokud jíte maso každý den, měli byste myslet na poměr živočišných a rostlinných tuků. Rostlinné tuky by měly vždy tvořit větší část přijatých tuků během dne, snažte se proto tuky doplňovat i například pomocí rostlinných olejů, avokáda apod. Druhým úskalím které má častá konzumace masa je fakt, že maso se dlouho zdržuje v našich střevech. Proto je nutné dbát na dostatečný přísun vlákniny – cca 30 g denně. Vláknina nám pomůže maso dostat z našeho organismu dříve a naše střeva vyčistí.
Pokud maso jíte méně často nebo dokonce vůbec, také to nemusí být problém. Musíte si ale obzvláště hlídat příjem bílkovin. Bílkoviny náš organismus zkrátka potřebuje a my ho musíme doplnit z jiných zdrojů – luštěniny, mléčné výrobky, vejce. Na místě jistě bude i suplementace bílkovin, pokud nejste fanda hory fazolí. Pokud jste statný muž, potřebujete bílkovin o hodně více než drobná žena, tudíž není od věci zvážit konzumaci proteinového nápoje.
Výhody konzumace masa:
- zdroj bílkovin
- cenné mikroživiny – vápník, železo, zinek, vitamin B, kyselina listová
- aminokyseliny – maso obsahuje aminokyseliny, které si náš organismus neumí vyrobit
Nevýhody konzumace masa:
- nezdravé tuky
- cholesterol
- neobsahuje vlákninu
- zatěžuje trávicí trakt
Výhody vegetariánství:
- přijmete méně škodlivých tuků a cholesterolu
- udržení tělesné hmotnosti
- vyšší konzumace zeleniny, ovoce a luštěnin (více vitaminů, minerálů, vlákniny)
- menší riziko srdečního infarktu a srdečně-cévních onemocnění
- nižší procento lidí trpící vyšším vysokým tlakem
- nižší riziko rakoviny tlustého střeva
- vyšší přísun vitaminů B1, C, E, beta karoten
Nevýhody vegetariánství:
- nedostatek vitaminu B2, B12, vitamin D, vápníku, železa, zinku, jódu
- nutné velmi dobré znalosti, jak sestavit svůj jídelníček, aby v něm nechyběly žádné důležité látky
Autor: Lucie Kovandová | Rubrika: Jídlo | Přidáno: 19.12.2016 0