Maka - superpotravina pro každého

Maka – superpotravina pro každého

Maka (Maca – Lepidium meyenii) je prastará bylina peruánských And, kde roste hlavně v horách a je vysoce oceňována domorodými indiány kvůli vysokému obsahu živin. Maka horská získala jméno "peruánský ženšen", přestože není s vlastním ženšenem botanicky příbuzná.

Potravina nabitá nutrienty

Sušený kořen maky má vysokou nutriční hodnotu, složením podobný obilným zrninám jako kukuřice, rýže nebo pšenice. Maka je bohatá na cukry, proteiny, škroby a esenciální minerály. Obsahuje 59% uhlovodanů, 10,2% proteinů, 8,5% vlákniny a 2,2% lipidů. Mimoto obsahuje velké množství esenciálních aminokyselin, také významné množství mastných kyselin včetně kyseliny linolenové, palmové a oleové. Je bohatá na vápník, hořčík, fosfor, draslík, síru, sodík a železo, obsahuje stopové minerály, jako je zinek, jód, měď, selen, bismut a mangan. Je bohatá na vitaminy B1, B2, C a E.

Pro sportovce ideální doplněk

Maka obsahuje kromě výše zmíněných složek také pět přírodní sterolů: sitosterol, kampesterol, ergosterol, brassikasterol, ergostadienol. Díky těmto složkám se uplatňuje při zvyšování sportovního výkonu a je stále častěji vyhledávána kulturisty, aktivními, ale i vrcholovými sportovci, kteří jsou velmi citliví a zranitelní, jelikož je jejich organismus vystaven nadměrnému výdeji energie.

Maka podporuje rozvíjet sval, podporuje jeho posílení a zvýšení výkonnosti, celkově zvyšuje kondici organizmu a jeho imunitu, a to především přirozeným a bezpečným způsobem, bez užívání škodlivých chemických substancí. Velmi příznivě působí u mladých sportovců. V období dospívání pomáhá správnému vývoji kostí, šlach a svalů, značně zvyšuje výkonnost, fyzickou i psychickou kondici, urychluje regeneraci.

Maka plná energie

Maka je celosvětově populární pro svůj energizující efekt. Současný vědecký výzkum potvrdil její výrazný účinek na zlepšení fyzické a psychické výkonnosti, prodloužení života a především má významný vliv na reprodukční zdraví. Účinek na podporu plodnosti byl prokázán i klinickou studií pod patronací peruánské University Cayetano Heredia, fakulty přírodovědecké, filosofické a Institutu pro výzkum vysočin. Mimo jiné byl prokázán účinek na zvýšení sexuální touhy (libida), plodnosti u mužů, množství, pohyb a rychlost spermatu.

V peruánské bylinné medicíně je maka používána také jako imunostimulant, při anémii, tuberkulóze, menstruačních nepravidelnostech, symptomech menopauzy, neplodnosti a ostatních reprodukčních či sexuálních poruchách, též pro zlepšení paměti.

Pro každou věkovou kategorii

Maka působí dokonale v každé věkové kategorii – u dětí, dospívající mládeže, těhotných a kojících žen, osob v období menopauzy i andropauzy až po osoby ve vyšším věku. Má velice příznivý vliv na fukce organismu, na jeho vitalitu a dobrou fyzickou i psychickou kondici, vytrvalost, zvýšení odolnosti na stres, délku a komfort života. Vyživuje a regeneruje organismus, navrací a posiluje vitalitu, zvyšuje odolnost organismu.

a

Samostatně nebo do smoothie

Formu prášku lze snadno rozmíchat v nápojích ve sklenici vody, samotné nebo v smoothies, džusech, cereáliích, ovocných salátech a sportovních nápojích.

Maka je nejen potravina, ale umožňuje přežití organizmu v těžkých podmínkách, zvyšuje obranyschopnost, urychluje hojení, zvyšuje fyzickou zdatnost, posiluje psychiku, takže její silný anabolický efekt pomáhá žít a přežít lidem i zvířatům. Kvalitní Maka je stále vyhledávanější potravinou. Stala se součástí jídelníčku nejen špičkových sportovců, ale také těch, kterým záleží na rozvoji síly svalů a celkovém zvýšení kondice organizmu přirozeným způsobem.

b

100 % sušený kořen maky nakoupíte např. na webové stránce www.herbavis.cz.

Autor: Marek Řípa | Rubrika: Tipy | Přidáno: 24.05.2017 0

Partneři

Vitatrend.cz

Všechna práva jsou vyhrazena © 2015

Vytvořilo: Internetová agentura Beneficio