Hovězí masové kuličky v rajčatové omáčce
Masové kuličky jsou velice oblíbené, nejlepší na nich je, že se dají zakombinovat i do přísnějších diet. Základem zdravých masových kuliček je kvalitní maso. Proto si u svého řezníka vyberte pěkný kousek hovězího masa a nechte si ho umlít. Kupované mleté masa jsou plné tuku a masového odpadu.
Co budete potřebovat 2 porce:
- 400 g mletého hovězího masa
- 5 rajčat
- 1 rajský protlak
- čerstvou bazalku
- parmazán
- Koření (sůl, pepř, oregáno)
- 1 vejce
- 1 menší cibule
- Lžíce olivového oleje
Postup:
Umleté maso na jemno smícháme se solí, pepřem a jedním vejcem. Přidáme posekanou bazalku a vmícháme ji také do masa. Maso ručně upracujeme v lepkovou konzistenci aby nám hezky drželo pohromadě. Poté z masa tvoříme stejně veliké kuličky. Velikost je na vás.
Kuličky dejte „zatáhnout“ do trouby předehřáté na 180 stupňů. Stačí cca 5 minut, jde jen o to aby se maso zatáhlo a nepouštělo šťávu a bylo hezky šťavnaté.
Mezitím si připravte rajčatovou omáčku: Jemně nakrájenou cibulku zpěnit na lžíci olivového oleje, přidat pokrájená rajčata a rajský protlak. Dochuťte solí, pepřem. Případně dolijte trochu vodou pokud máte omáčku moc hustou.
Do omáčky přidejte masové kuličky a vařte cca 20 minu. Chuť masa se dokonale spojí s omáčkou a vznikne tak dokonalý a chutný pokrm. Oregáno do omáčky s masem přidejte až po vypnutí sporáku. Bodem varu přichází oregáno zbytečně o aroma.
Servírovat lze s jakoukoliv těstovinou ale i třeba s rýží. Nezapomeňte se při servírování odměnit trochou parmezánu :-P
Autor: Marek Řípa | Rubrika: Recepty | Přidáno: 12.09.2017 0