Zázvor a jeho účinky na zdraví!
Zázvor je sice běžně známá surovina, v českých kuchyních je ale bohužel pramálo využívaná. Největší oblibě se těší v asijské a indické kuchyni, které jsou navíc považovány za jedny z nejzdravějších na celém světě. Co je na něm tak zázračného a proč by se měl stát pravidelnou položkou na našem nákupním seznamu?
Zázvor – náš hrdina při virózových onemocněních
Pokud na vás „něco leze“ rozhodně si doma připravte čaj z čerstvého zázvoru s medem a citronem. Zázvor totiž dokáže zastavit klasické virózy již v jejich úplném počátku. Je skvělým pomocníkem v boji s chřipkou nebo nachlazením díky jeho antibakteriálním a protizánětlivým účinkům. Navíc vám uleví, pokud vaše onemocnění doprovází nepříjemné bolesti hlavy.
Zlepšuje trávení a dodává chuť k jídlu
Zázvor celkově podporuje zažívání jelikož:
- zvyšuje tvorbu slin
- zvyšuje tvorbu žaludečních šťáv
- podporuje střevní peristaltiku
- podporuje tvorbu žluči
Pokud zkonzumujete čerstvě nastrouhaný zázvor, pomůže vám i při problémech s plynatostí. Ačkoliv působí preventivně proti žaludečním vředům, pokud jimi již trpíte, zázvoru se raději vyhněte. Zázvor umí také zvýšit chuť k jídlu – trpíte-li nechutenstvím, určitě si zázvor naordinujte.
Nevolnosti či závratě? Řešení je zázvor
Kromě zlepšení celkového trávení je zázvor nejlepším přírodním lékem, pokud trpíte nevolnostmi či závratěmi. Tyto nepříjemné zažívací potíže totiž zmírňuje a k tomu sníží i pocení a křeče.
Vhodný při dietě
Zázvor je zahřívací potravina a díky této vlastnosti dokáže zrychlit vaše spalování. Pro získání štíhlejší linie je to tedy naprosto ideální potravina. Skvělé je, že způsobů, jak ji zařadit do svého jídelníčku je bezpočet – zkusit můžete úpravu jak na slano tak na sladko. Zázvor chutná skvěle s masem, v různých omáčkách, čatní, kečupech, ale také ve zdravě pečených sušenkách apod. Skvěle zvýrazní i chuť jablek či pomerančů. V zimních měsících si z něj můžete připravovat čaj, v teplejších obdobích si vyrobte výbornou domácí zázvorovou limonádu.
Autor: Marek Řípa | Rubrika: Tipy | Přidáno: 11.04.2020 0