Rizoto s kuřecím masem, sušenými rajčaty, bazalkou a parmazánem
Rizoto je v české republice velice oblíbené, bohužel ho většina lidí stále připravuje jen se suchým kuřecím masem, hráškem a mrkví. Chce to změnu! Dnes se podíváme na to, jak si připravit italské rizoto se speciální rýží právě na rizoto!:)
Co budeme potřebovat (4 porce)
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 šalotky
- 200 g rýže arborio
- 400 ml kuřecího vývaru
- 100 ml suchého bílého vína
- 500 g kuřecích prsou
- čerstvá bazalka
- 80 g sušených rajčat ( můžete i více dle chuti)
- lžíce másla
- parmazán na posypání
- chilli paprička
- sůl a pepř
Postup:
1. Kuřecí maso nakrájíme na menší kousky a okořeníme solí a pepřem. Rozpálíme pánev se lžící olivového oleje a maso orestujeme.
2. Šalotky nakrájíme na jemno a krátce orestujeme na lžíci olivového oleje, k šalotce přidáme arborio rýži, pěkně promícháme a zalijeme bílým vínem. Víno necháme vyvařit, nezapomeňte občas promíchat:)) Až se víno vyvaří, začneme rýži podlévat vývarem tak, aby rýže byla pořád trochu zalitá.
3. Rizoto necháme cca 15 minut lehce vařit za občasného míchání a podlévání vývarem. Po 15 minutách přidáme orestované kuřecí prsa a pokrájená sušená rajčata. Dochutíme bazalkou a solí. Necháme společne povařit cca 5 minut aby se chutě hezky sjednotily.
Na konec přidáme lžíci másla pro zjemnění + pokrájenou chilli papričku. Parmazán můžete vmíchat už do rizota a poté si talíř ještě posypat!:) Ale s parmazánem opatrně, obsahuje hodně tuku!
Přejeme vám dobrou chuť!
Autor: Marek Řípa | Rubrika: Recepty | Přidáno: 01.11.2019 0