Proč a na co používat sušičku ovoce?
Určitě jste už slyšeli o sušičce ovoce. Sušení potravin je ta úplně nejstarší a nejpůvodnější „tepelná úprava“ vůbec. Sušit se dá téměř cokoliv, nejčastěji ale v domácím prostředí sušíme ovoce a zeleninu. Ovoce sušíme když je zralé, pozor na přezrálé kousky nebo na nějak poškozené. Ovoce nemusí být zrovna nejsladší, při procesu sušení se sladká chuť ovoce mnohonásobně zvýrazní, to platí ale u všech sušených surovin. Sušením také rapidně prodloužíte dobu skladování surovin.
Sušit můžete nejen ovoce, zeleninu a houby, ale i bylinky, raw placky, cereálie a dokonce i těstoviny a maso. Sušičku ovoce můžete využít i na rozpékání, nebo sušení pečiva. Sušička potravin vám ušetří čas potřebný k sušení, zajistí rovnoměrnost výsledků a můžete sušit za jakéhokoliv počasí.
Většinu lidí nejvíce zajímá, jak dlouho trvá sušení potravin v sušičce. Záleží dost i na výkonu a druhu sušičky. My máme skvělé zkušenosti s touto sušičkou Domo Do353vd ve které nás opravdu baví sušit – díky nastavitelné teplotě a časovači. ( ano opravdu existují sušičky, které nemají nastavitelnou teplotu a ani časovač). 6 pater k sušení je úplně ideálních, dále jsme také nejvíce ocenili průhledná dvířka do sušičky, kvůli kterým můžete kontrolovat sušení, aniž by došlo ke ztrátě tepla při otevírání klasických dvířek. Další velikou výhodou byl velice tichý provoz.
Zpátky k sušení, jak dlouho trvá usušit:
Banán – banán je nejlepší sušit v momentě, kdy se začínají objevovat hnědé fleky na slupce. Banán oloupeme a nakrájíme na kolečka cca 4 mm tlustá.
Sušíme na 57 stupňů 6-10 hodin. Pokud budeme sušit kratší dobu, plody jsou tuhé ( žádoucí stav), pokud má někdo raději křupavé – sušší déle.
Broskve – Z broskví odstraníme pecku, nakrájíme na cca 1 cm tlusté plátky. Sušíme 8-16 hodin při teplotě 57 stupňů. Sušené broskve mají být měkké.
Houby – Houby očistíme a nakrájíme na cca 1 cm tenké plátky. Houby sušíme mezi 3-7 hodinami při teplotě 52 stupňů. Správně usušené plody mají být tuhé.
Jablka – Jablka můžete oloupat, u nás v redakci je ale máme nejradši se slupkou. Každopádně ale odstraňte jádra. Jablka krájíme na cca 5 mm plátky, posypeme lehce skořicí. Sušíme mezi 7-15 hodinami při teplotě 57 stupňů. Správně usušená jablka jsou měkká.
A asi nejoblíběnejší naše sušená surovina -
Sušená rajčata
Rajčata omyjeme a odstraníme stopky. Nakrájíme na cca 5 mm plátky. Doba sušení je cca 5-9 hodin. Teplota sušení 52 stupňů. Správně mají být rajčata tuhá. Nejlepší je poté naložit do olivového oleje!