Hovězí hamburger v celozrnné bulce
Patříte mezi milovníky burgrů a bojíte se, že při změně životního stylu o tuhle pochoutku přijdete? Nezoufejte, 99 % nezdravých jídel se dá připravit i ve zdravé podobě. Máte dvě možnosti, buďto si koupit nějaké rádoby celozrnné pečivo ve kterém burgeru ustelete, nebo si dát trochu té práce a udělat si bulky vlastní, domácí z celozrnné mouky. Není to žádná extra věda, přípravu zvládne opravdu každý.
Co budete potřebovat:
Na bulky:
– 200 g hladké celozrnné mouky
– 100 ml vlažného mléka
– 1/2 kostky droždí
– Lžička himalájské soli
Na náplň:
– 200 g hovězího mletého masa – ideálně nechat umlít přední u řezníka
– Hrst rukoly
– 1 rajče
– Cibule
– Plátek sýru
– Jogurt (na dressink)
– česnek
– sůl
– pepř
– chilli
Postup:
Příprava bulek
Přesypte mouku do mísy, udělejte v ní důlek a nalijte do něj vlažné mléko, přidejte droždí, vejce a vypracujte v hladké těsto. Těsto v míse přikrejte utěrkou a nechte na teplém místě kynout alespoň 40 minut – čím déle tím lépe. Až vám těsto pěkně nakyne, rozdělte těsto na menší kusy a vytvarujte pěkné bulky, nelekejte se, že jsou bulky malé, v troubě eště pěkně nakynou. Bulky pečte na 180 stupňů cca 20-25 minut, záleží na typu trouby. Po vyndání z trouby přikrejte látkovou utěrkou a nechte pod ní bulky vychladnout. Těsto pod utěrkou krásně zvláční!:)
Příprava masa
Maso dochuťte himalájskou solí a pepřem. Kvalitní hovězí maso nepotřebuje žádné další přísady aby chutnalo božsky. Jo a pozor ať maso momentálně nepochází z polska!:)) Maso hoďte pod grill do trouby na cca 15 minut, záleží hodně na tom, jak máte maso tlusté. To že je maso udělané poznáte nejlépe píchnutím do masa prstem.
Dresink
Jogurt smícháme s rozmačkaným česnekem, solí, pepřem a trochou chilli a pěkně smícháme
Servírování
Opatrně rozkrojíme bulky, maso pokládáme na spodní část bulky, dokud je maso teplé přikryjeme plátkem sýru aby se rozpustil. Poté přidáme rukolu, rajčata a cibuli a na závěr navrstvíme dresink!
Přejeme všem dobrou chuť!
Autor: Marek Řípa | Rubrika: Recepty | Přidáno: 05.02.2019 0