5 základních pravidel zdravého životního stylu

5 základních pravidel zdravého životního stylu

Existují 4 složky, které nás udržují zdravé a v pohodě. Patří mezi ně jídlo, pití, pohyb a vyrovnaná psychika. Jak tyto složky zařadit do našeho režimu, abychom se cítili zdraví a užívali si život?

1.PRAVIDELNOST

Aby nás nepřepadávaly náhlé chutě na sladké nebo jiné nezdravé potraviny, základem úspěchu je pravidelně jíst. A to klidně až 6x denně! Mezi jednotlivými jídly si zvolte interval 2-3 hodiny. Snídani si dejte maximálně do hodiny od probuzení! Váš režim tak může vypadat například takto:

07:00 Budíček

07:30 Snídaně

09:30 Dopolední svačina

12:30 Oběd

15:00 Odpolední svačina

18:00 Večeře

20:00 Druhá večeře

nutrition (1)

2.PŘIMĚŘENOST

Aby náš organismus mohla šlapat na plné obrátky, potřebuje k tomu správný poměr makroživin (bílkoviny, tuky, sacharidy) i mikroživin (vitaminy a minerální látky). Nezapomínejte proto nad jídlem přemýšlet a na talíři si alespoň v hlavě rozdělit, jak by měly jednotlivé porce vypadat! Skladba vašeho jídelníčku tak může vypadat třeba takto:

50 % sacharidy

25 % bílkoviny

25 % tuky

3.SPRÁVNÁ PŘÍPRAVA

U zdravého životního stylu se nevyhneme plánování. Zdravý životní styl totiž začíná už u nákupu potravin, kdy dáváme přednost kvalitnějším surovinám – vždy těm nejčerstvějším nebo co nejméně průmyslově zpracovaným. Když si pak chceme ze surovin uvařit zdravé jídlo, nejsou kvalitní ingredience zárukou, že z nich vytvoříme zdravý pokrm. I nejhodnotnější kus zeleniny můžeme úplně znehodnotit, pokud zvolíme špatnou přípravu pokrmů. Snažte se proto NEupravovat potraviny smažením na nevhodných olejích apod. Dejte přednost přípravě v páře apod.

article-library-healthy-life-style

4.VÝBĚR SUROVIN

Jak už jsme se u třetího bodu zmínili, neméně důležitý je výběr kvalitních surovin. Jak ji ale poznat? Nejprve bychom se měli naučit číst nutriční hodnoty uvedené na výrobku. Zjistíme tím obsah makroživin (sacharidů, tuků, bílkovin) a také zda tuky jsou nasycené či nenasycené, kolik sacharidů je cukr apod. Sledovat bychom měli i obsah soli a vlákniny. Zároveň se snažte u zeleniny a ovoce vybírat čerstvé suroviny. Sáhněte raději po jablku z Čech než po pomeranči z druhého konce světa. Čím déle k nám ovoce a zelenina putují, tím méně mají vitaminů.

5.KLID A ČAS

Neméně důležité je mít na jídlo svůj klid a čas. Pokud do sebe „hodíte“ oběd v práci za pochodu, nemáte často ani pocit, že byste se skutečně kvalitně najedli. Navíc konzumace jídla ve stresu také není nic zdravého. Raději se ze své kanceláře vzdalte s krabičkou s jídlem a jídlo si vychutnejte za slunečného dne v parku. Nebo pokud máte kolegy, se kterými se cítíte dobře, zajděte si společně na nějaké zdravé jídlo do restaurace.

Autor: Marek Řípa | Rubrika: Tipy | Přidáno: 20.05.2019 0

Partneři

Vitatrend.cz

Všechna práva jsou vyhrazena © 2015

Vytvořilo: Internetová agentura Beneficio