Objevte nové možnosti kulinářství. Klíčem je vakuování
Hledáte nové možnosti kulinářského světa, způsob uchování potravin nebo chcete osvěžit svůj jídelníček? Skvělou volbou je vakuování, které má v kuchyni rozhodně své místo. A to nejen doma, ale i v restauracích a gastroprovozovnách. Se správným vybavením si najde cestu i k vám.
Vakuováním ke konci plýtvání a čerstvým potravinám
Už tisíce let hledáme cestu, jak uchovat potraviny co nejdéle čerstvé. Jedním z řešení je právě vakuování. Mezi jeho největší benefity totiž patří dlouhodobé zachování chuti, nutričních hodnot i přirozené vlhkosti. Maso, zelenina a ovoce, které by běžně zhnědlo, vydrží naporcované a očištěné v ledničce do doby, než je budete potřebovat.
Řekněte konec plýtvání
Věděli jste, že se na světě vyhodí třetina vyprodukovaného jídla? Je to stejné, jako byste nakoupili v obchodě tři tašky potravin a jednu rovnou nechali u pokladny. Vakuování prodlužuje životnost potravin, a to v lednici i v mrazničce. Když si nákup přinesete domů, můžete maso nebo zeleninu zavaukovat do sáčků a následně uložit do chladničky, spíže či mrazáku, kde vám vydrží několikanásobně déle čerstvé.
Už žádné zvlhnutí potravin
Suché potraviny jsou choulostivé k navlhnutí. Pokud tedy uskladňujete pečivo, krekry nebo luštěniny ve své spíži, doporučujeme je zavaukovat. Nedostane se k nim žádná vlhkost ani mikroby. Vakuovat můžete i zásoby na cesty, například na horské nebo vodácké túry.
Rozšiřte si kulinářské možnosti
Sous-Vide je metoda úpravy jídla ve vakuu při konstantní nízké teplotě. Je čím dál oblíbenější, a to nejen v kuchyních profesionálů, ale i v domácnostech. Suroviny totiž stačí poskládat do sáčku, vakuovací baličkou z něj vysát vzduch a vložit na požadovanou dobu do vodní lázně, která se postará o perfektní přípravu. Například několik hodin ve vodní lázni se postará o rovnoměrně připravená šťavnatá žebírka rozplývající se na jazyku.
Metoda Sous-Vide se hodí nejen na šetrnou a přesnou přípravu masa, ale i vajíček, zeleniny nebo s ní vykouzlíte i skvělé dezerty. Výhodou je i to, že si můžete suroviny předpřipravit a než přijdou hosté, vykouzlíte na grilu nebo pánvi skvělou večeři během několika minut. Fantazii se meze nekladou!
Zvolte správné vybavení
Pro vakuování a Sous-Vide potřebujete správné vybavení. Varnou lázeň nebo hlavici, baličky a sáčky. Pokud jste se rozhodli do své restaurace nebo domů takové vybavení pořídit, porozhlédněte se po tom kvalitním. Doporučujeme věnovat pozornost značce Vac-Star. Tato firma je symbolem propojení švýcarské preciznosti a kvalitní výroby, kterou má Vac-Star již 20 let v České republice.
Společnost Vac-Star vyrábí a prodává především vakuovací a balicí stroje a vybavení pro technologii Sous-Vide. Spolehnout se na ni mohou řeznictví, gastroprovozovny, jídelny i domácnosti. V nabídce totiž najdete vysoce výkonné balicí stroje do velkoprovozoven i hlavice pro Sous-Vide, hodící se třeba do menších restaurací. Nechte se nalákat i vy!
Autor: Marek Řípa | Rubrika: Tipy | Přidáno: 07.11.2019 0