Salát nicoise – poklad Azurového pobřeží
Salát nicoise je velice chutný, pestrý salát, který má dostatek živin aby nahradil oběd či večeři. Tento salát má hned několik verzí, někdo přidává červenou cibuli, někdo artyčoky, ančovičky apod. My máme však oblíbenou jednoduchou kombinaci, kterou moc často neměníme!:) Recept je to velice vděčný, je jednoduchý ale na talíři vypadá a chutná božsky!
Co budete potřebovat:
- 3 – 4 vejce
- 1 misku cherry rajčat
- 100 g zelených fazolek
- 1 červenou papriku
- 1 žlutou papriku
- 3-4 menší brambory vařené ve slupce
- 1 salátová okurka – na tenké plátky
- 1/4 hlavy římského salátu
- 1 plechovku tuňáka v olivovém oleji
- 2 lžíce kapari
Na zálivku:
- cca 10 lístků čerstvé bazalky
- 2 stroužky česneku
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 lžíci vinného octa
- sůl a pepř
Postup:
1. Vejce uvařte na tvrdo, žloutek může být trochu mokřejší – cca 7 minut vaření. Po 7 minutách vejce přendejte do ledové vody a nechte vychladnout, poté se vám budou lépe loupat – nakrájejte je na tenké plátky.
2. Mezitím, než se vám uvaří vejce krátce povařte fazolové lusky – cca 1 minutu, sceďte a poté nechte vychladnout.
3. Červenou a žlutou papriku nakrájejte na proužky a krátce orestujte na pánvi aby změkla a chytla pěknou tmavší barvu – paprika tak pustí mnohem více zajímavých chutí :) Tohle vše se dá stihnout, než se vám uvaří vejce!:)
4. Tvorba zálivky – V hmoždíři rozmačkejte česnek, bazalku, olivový olej, vinný ocet a dochuťte solí a pepřem.
5. Skládání salátu – Všechny ingredience skládejte v oddělených řadách viz. fotka našeho salátu. Poté pěkně rovnoměrně zakápněte zálivkou a můžete servírovat!:)
Přejeme všem dobrou chuť!
Autor: Marek Řípa | Rubrika: Recepty | Přidáno: 29.03.2021 0