Jak dlouho spát?

Jak dlouho spát?

Spousty lidem přijde spánek jako ztráta času, myslí si, že bez 8 prospaných hodin nepodají dobrý výkon v práci a nebudou se po zbytek dne cítit fit. Kde je pravda? Není spánek jen zbytečností? A když už spát, tak jak dlouho je to zdravé a nejvíce prospěšné? Odpověď na tuto otázku je velice individuální.

Je spánek důležitý? Doposud nikdo v žádných výzkumech, nedokázal ujasnit přesný význam spánku. Jediná věc, na které se vědci dokázali shodnout je, že spánek je nezbytný k regeneraci organismu a v případě nedostatku spánku může docházet ke zhoršování některých základních funkcí těla. Příliš dlouhý, ale i příliš krátký spánek může vést až ke chronickým onemocněním.

Kvalita spánku rozhoduje!

Během spánku máme několik etap. Některé etapy jsou důležité pro to, abychom se po probuzení cítili odpočinutí a v kondici, další etapy jsou zase důležité pro dobrou paměť a podobně.

Důležitá je kvalita - pokud spíte klidně 12 hodin, ale několikrát se za tu dobu probudíte, můžete být méně odpočinutí než člověk, který spí 6 hodin v kuse. Během přerušovaného spánku se člověk často dostává z dané etapy, která potom jakoby nebyla.

Zdravá doba spánku je velice individuální - odborníci se ale nejčastěji shodují na 7 až 8 hodinách spánku. U novorozenců je to 16-18 hodin, děti předškolního věku 10-12 hodin a starší a dospívající děti alespoň 9 hodin.

Dostatek spánku – jasné myšlení a rychlé reakce, dobrá psychická odolnost pro náročné úkoly.

Nedostatek spánku - vyšší pravděpodobnost špatných rozhodnutí. Poruchy soustředění, prodloužený reaktivní čas. Nižší výkonost v práci, vyšší pravděpodobnost nehod. Nevyspalý člověk bývá podrážděný. Nevyspalí lidé mají větší sklony k depresím. Zvyšuje se ryziko vysokého tlaku.

Spaní nad míru je nezdravé

Spánek delší než 9 hodin způsobuje celodenní únavu a malátnost, ale také zvyšuje riziko kardiovaskulárních příhod, zvyšuje náklonnost k obezitě, cukrovce a také zvyšuje krevní tlak.

Jak dlouho spíte vy? Napiště nám to pod článek do komentářů.

Autor: Marek Řípa | Rubrika: Jídlo | Přidáno: 24.07.2015 0

Partneři

Vitatrend.cz

Všechna práva jsou vyhrazena © 2015

Vytvořilo: Internetová agentura Beneficio