Zapečené těstoviny s mletým masem a rajčatovou omáčkou
Zapečené těstoviny, tedy konkrétně rigatoni ( to jsou ty větší penne s vroubky :-D ) jsou opravdu chutné a velice jednoduché jídlo, které zvládne uvařit úplně každý. U všech rajčatových omáček je strašně důležité, zvolit kvalitní protlak a loupaná rajčata, takže tady určitě nešetřete a vyberte kvalitu, kyselý nebo moc sladký protlak dokáže chuť úplně změnit.
Co budete potřebovat:
- 500 g těstovin rigatoni ( jedno balení )
- 1 lžíce olivového oleje
- cca. 350 g mletého hovězího masa
- 2 stroužky rozmačkaného česneku
- 1 plechovka loupaných drcených rajčat
- 1 plechovka rajčatového protlaku
- 2 šálky strouhané mozzarelly
- 1/2 šálku strouhaného parmezánu
- Sůl a pepř dle chuti
- Čerstvá bazalka na ozdobení
Postup:
1. Rozehřejte troubu na 180 stupňů a připravte si vhodný pekáč, který je alespoň 5 cm vysoký.
2. Uvařte těstoviny v lehce osolené vodě, vařte cca o 1 minutu méně, než je uvedeno na obalu – těstoviny dojdou při zapékání v troubě. Při vaření těstovin si dejte stranou 1/4 vody cca 2 naběračky ( použijete při vaření omáčky )
3. Na pánvi orestujte hovězí maso do hnědé barvy a než se začne pěkně rozpadat na malé kousíčky. Dochuťte solí a pepřem. Poté k masu přidejte rozmačkaný česnek a cca 30 sekund společně porestujte.
4. Poté k masu přidejte zbylou vodu od vaření těstovin, rajčatový protlak, loupaná rajčata a dochuťte oregánem, solí a pepřem. Vařte společně cca 2-3 minuty.
5. V připraveném pekáčku smíchejte těstoviny, omáčku, maso a asi polovinu mozzarelly. Dochuťte solí a pepřem dle potřeby.
6. Zbytkem sýrů – mozzarelly a parmezánu pěkně posypte těstoviny s omáčkou viz. foto.
7. Dejte zapéct do trouby na 180 stupňů cca 20 minut
Servírujte zdobené čerstvou bazalkou, přejeme dobrou chuť!
Autor: Marek Řípa | Rubrika: Recepty | Přidáno: 25.01.2022 0