Hovězí roštěná se zeleninou a sójovou omáčkou
Asijské recepty patří mezi naše nejoblíbenější, jedná se o jídlo, které je bohaté na základní živiny, obsahuje dostatek bílkovin, sacharidů a díky bohatému množství zeleniny, také dostatek vlákniny. Navíc je většinou velice rychle hotové a to je prostě kombinace, která nás baví!:)
Co budete potřebovat:
- 200 g hovězího nízkého roštěnce, maso by mělo být pár dní uležené
- 2 lžíce silného, hovězího vývaru
- 2 lžíce rýžového vína
- 3 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce rýžového octa
- 1 červená paprika
- 1 zelená paprika
- 5 stonků jarní cibulky
- 1 lžíce rozmačkaného česneku
- 1 lžička strouhaného zázvoru
- 2 lžíce řepkového oleje
- sůl a pepř dle chuti
Postup:
1. Maso rozkrojte na 2 plátky, a pěkně ho rozklepejte paličkou na maso, ideálně maso přikrejte potravinovou fólií, maso se pak nelepí na paličku a netrhá se tolik.
2. Maso krájejte na menší kousky viz. úvodní obrázek, maso osušte papírovou utěrkou a dejte stranou.
3. V míse smíchejte dohromady vývar, rýžové víno, sójovou omáčku, rýžový ocet, sůl a pepř.
4. Na teflonové pánvi rozpalte 2 lžíce oleje a přihoďte maso, které opečte zprudka. Snažte se maso co nejrychleji oddělit na jednotlivé kousky ať se maso pěkně a rychle zatáhne – uchová si tak nejvíce šťávy. Restujte asi 2 – 3 minuty do pěkné barvy. Poté maso vyndejte z pánce na talíř a dejte bokem.
5. Do pánve přihoďte pokrájenou červenou a zelenou papriku a cca 2-3 minuty orestujte. Poté přidejte jarní cibulku, česnek a zázvor a znovu cca 1 minutu orestujte.
6. Na závěr přidejte do pánve maso a zalijte vývarem spolu se sójovou omáčkou a vínem a nechte společně cca 4-5 minut povařit.
Podávejte s rýží basmati nebo nudlemi!:) Přejeme dobrou chuť!:)
Autor: Marek Řípa | Rubrika: Recepty | Přidáno: 07.02.2022 0