H.I.I.T Trénink nad vaše možnosti!

H.I.I.T Trénink nad vaše možnosti!

High Intensive Interval Training

Jedná se o trénink, který střídá vysokou námahovou část s částí volnější. Tento druh tréninku můžete aplikovat skoro na jakoukoliv pohybovou aktivitu. Zde příklad při běhu: 200 metrů sprintujete, následuje 200 metrů lehkého výklusu, a to vše alespoň 10 krát opakujete.

U tohoto druhu cvičení je výhodou, že si člověk nemusí nijak hlídat tepovou frekvenci, jelikož se střídá vysoká zóna s nízkou. Výhodou HIIT tréninku je časová nenáčornost – je rychlý a přesto velice efektivní. Za 30 minut tohoto tréninku spálíte více kalorií než za hodinu a půl normálního běhu.

sprint

HIIT je také nejlepší pomocník při zvyšování fyzičky, roztahuje plíce a zvyšuje vám váš VO2 Max (maximální příjem kyslíku který je využit a zpracován během cvičení).

Jak to funguje?

Během fáze s vysokou námahou tělo bere mnoho energie z glykogenu a v té nízké si tělo začne brát energii z tukových zásob.

Je prokázáno, že čím vyšší má člověk VO2 Max, tím vyšší je hranice, kdy si tělo začne brát místo tuků energii z cukrů. Z toho vyplývá, že je žádoucí mít co nejvyšší VO2 Max, a tím pádem brát co nejvíce energie jen z tukových zásob a krajně z přijatých cukrů.

Příklad HIIT tréninku na rotopedu:

Vysoké tempo: 30 sekund

Volné tempo: 30 sekund

Tyto intervaly opakujte po dobu 20 minut. Je velice pravděpodobné, že ze začátku celých 20 minut nezvládnete, ale nevzdávejte to a uvidíte, že za nedlouhou dobu budete zvládat svůj trénink bez problémů.

 

Autor: Marek Řípa | Rubrika: Pohyb | Přidáno: 27.04.2015 0

Partneři

Vitatrend.cz

Všechna práva jsou vyhrazena © 2015

Vytvořilo: Internetová agentura Beneficio