Intolerance na laktózu: Jak žít bez problémů s trávením mléčných výrobků

Intolerance na laktózu: Jak žít bez problémů s trávením mléčných výrobků

Intolerance na laktózu je běžným problémem, který postihuje mnoho lidí po celém světě. Tento stav je způsoben nedostatečnou produkcí enzymu nazývaného laktáza, který je odpovědný za trávení laktózy – přirozeného cukru obsaženého v mléčných výrobcích.

Když tělo není schopno správně trávit laktózu, mohou se objevit nepříjemné příznaky.

Mezi nejběžnější příznaky intolerance na laktózu patří nadýmání, plynatost, bolesti břicha, průjem a nevolnost. Tyto příznaky se obvykle objevují krátce po konzumaci potravin obsahujících laktózu. Pro mnoho lidí může být tato situace omezující a ovlivňovat jejich kvalitu života.

V České republice trpí intolerancí na laktózu významné množství lidí. Podle odhadů se až 70% populace může potýkat s různou mírou intolerance na laktózu. Tato čísla poukazují na to, že intolerance je běžným problémem, který zasahuje mnoho lidí.

Naštěstí existuje řada alternativních potravin, které mohou lidem s intolerancí na laktózu nabídnout chutné a zdravé možnosti:

1. Rostlinné mléko: Sojové mléko, mandlové mléko, ovesné mléko, rýžové mléko a konopné mléko jsou vynikající náhrady za kravské mléko. Jsou bohaté na živiny a jsou snadno stravitelné.

2. Mléčné výrobky bez laktózy: Na trhu je k dispozici stále více produktů, jako jsou mléko, jogurty, sýry a tvaroh. Tyto produkty jsou speciálně vyvinuty tak, aby minimalizovaly nepříjemné příznaky u lidí s intolerancí na laktózu.

3. Fermentované produkty: Kysané mléčné produkty, jako je kefír, obsahují méně laktózy, protože při fermentaci se laktóza rozkládá na jednodušší cukry.

4. Veganské alternativy: Veganské sýry, jogurty a tvarohy vyráběné z rostlinných surovin, jako je mandlová nebo sójová báze, jsou skvělou alternativou pro ty, kteří se rozhodli vyhnout se mléčným výrobkům zcela.

5. Ovoce a zelenina: Tyto potraviny jsou samozřejmě bez laktózy a poskytují mnoho vitamínů, minerálů a vlákniny. Jsou výbornou volbou pro zdravou stravu bez přítomnosti laktózy.

6. Potraviny s menším obsahem laktózy: Některé potraviny, jako je tvrdý sýr, jsou obvykle dobře tolerovány u lidí s intolerancí na laktózu. Je důležité experimentovat a zjistit, jaké potraviny způsobují problémy a které mohou být bez problému snášeny.

Dnes si představíme ultra čistý, syrovátkový protein bez laktózy LactoFree 90 od kompava.cz, která se dlouhá léta věnuje vývoji a výrobě doplňků stravy v tě nejvyšší kvalitě. 

LactoFree 90 neobsahuje laktózu, lepek ani kasein, proto je ideální při různých intolerancích, jako např. laktózová intolerance, celiakie a alergie na kasein. Nezatěžuje žaludek, je lehce stravitelný, proto je vhodný i pro osoby s citlivým trávením.  Má skvělou chuť a vynikající složení, je tak vhodný i pro lidi, kterí se řídí nízko-sacharidovou dietou nebo se věnují rýsování svalů. Tento produkt obsahuje minimální procento tuku a sacharidů, přičemž neobsahuje žádné cukry.

611P7KD-jiS._AC_SL1500_-2

Pokud nemáte v oblibě pití samotného proteinového prášku smíchaného s vodou, tak se LactoFree 90 skvěle hodí do všemožných zdravých receptů, např. skvěle chutná v kombinaci s rostlinnými mléky, v různých sladkých pečených i nepečených dezertech a nebo ve vaší snídaňové kaši!:)

Zde, skvělý a jednoduchý recept

LactoFree oříšková pomazánka:

Co budete potřebovat:

  • 150g pražených a oloupaných lískových ořechů
  • 2 lžičky kakaa
  • 1 lžičku skořice
  • 1 vanilkový lusk
  • 1 lžíce hnědého cukru
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • 1 odměrka LactoFree proteinu s čokoládovou příchutí

d5d0c15844a4f28816974c547e30e686.png

Postup:

Lískové ořechy přidáme do kvalitního mixéru a 15 sekund mixujeme do hladka, následně přidáme kakao, skořici, vanilku, cukr a olej a opět mixujeme s přestávkami cca 1 minutu, tak abychom získali jemnou konzistenci, do které na konci přidáme odměrku proteinu a krátce dohromady rozmixujeme. 

Autor: Marek Řípa | Rubrika: Tipy | Přidáno: 20.06.2023 0

Partneři

Vitatrend.cz

Všechna práva jsou vyhrazena © 2015

Vytvořilo: Internetová agentura Beneficio