5 chutných receptů pro horkovzdušnou fritézu
Horkovzdušná fritéza je skvělý nástroj pro přípravu chutných a zdravých jídel bez přebytečného tuku.
Zeleninové chipsy
Suroviny: různé druhy zeleniny – batáty, mrkev, řepa, olivový olej, sůl.
Postup: Zeleninu nakrájejte na tenké plátky, osolte a pokapejte olivovým olejem. Vložte do koše horkovzdušné fritézy a pečte na 160 °C po dobu 10-15 minut, dokud nejsou křupavé.
Americké brambory s parmezánem
Suroviny: 300 ml pasírovaná rajčata, 2 brambory, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžičky uzené papriky, 1 lžičky, 1 hrnku nastrouhaného parmazánu.
Postup: Umyjte brambory a každou nakrájejte na 6 měsíčků. Vložte je do mísy a pokapejte olivovým olejem. Posypte je paprikou a solí. Brambory vložte do fritovacího koše a teplotu nastavte na 200 °C, čas nastavte na 20 minut. Po deseti minutách košem zatřeste. Až budou brambory měkké, posypte je parmazánem a ještě je 2 minuty pečte, dokud sýr nebude dozlatova.
Plněné papriky
Suroviny: 2 hrnky uvařené quinoi, 4 papriky (červené, zelné nebo žluté), 1 malá cibule, 2 stroužky česneku, 230 g hovězího nebo vepřového masa, 1 lžička mletého kmínu, 1 lžička mletého chilli, 1 lžičky sušeného česneku, 1 hrnek čerstvé nebo mražené kukuřice, 1 a 1 hrnku strouhaného sýra, sůl, pepř, zakysaná smetana, limetka, koriandr.
Postup: Uvařte quinou dle návodu na obalu a dejte si ji bokem. Papriky očistěte od jadýrek a bílého vnitřku. V pánvičce, na střední teplotě, ohřejte 1 PL oleje, opečte cibuli a přidejte lisovaný česnek. Smíchejte s masem, přidejte quinou, kukuřici a okořeňte kmínem, chilli, česnekem, solí a pepřem. Přidejte 1 hrnek sýru. Směsí naplňte 4 papriky. Jestli vám nějaká směs zbyla, osmažte ji na pánvičce a odložte ji k dalšímu použití. Plněné papriky vložte do fritovacího hrnce a nastavte teplotu na 190 °C a čas na 25 minut. Čas pečení se může měnit v závislosti na velikosti paprik. Po upečení je vyjměte a posypte zbylým sýrem. Poté je opět vložte do koše a nechte na 1 minutu opéct, aby se sýr rozpekl. Podávejte se zakysanou smetany, limetkou a nasekaným koriandrem.
Středomořská kuřecí křidýlka s olivami
Suroviny: 300-500 g kuřecích křidýlek, 1 a 1 lžičky šťávy z citronu, 1 lžička oregana, špetka sušeného česneku, špetka soli, 1 – 1 hrnku oliv.
Postup: V míse smíchejte šťávu z citronu, oregano, česnek a sůl. Do směsi vložte kuřecí křidýlka a prohoďte, aby se kompletně obalily směsí. Vložte je do fritovacího koše a nastavte teplotu na 200 °C a čas na 15 minut (malá křidýlka), případně přidejte ještě 5-10 minut (větší křidýlka). Jednou nebo dvakrát zatřeste košem, aby byly opečené rovnoměrně. V průběhu posledních 5 minut vhoďte olivy, aby se zahřály. Podávejte horké.
Mini cheesecaky
Suroviny: 1 hrnku nadrcených sušenek, 2 lžíce rozpuštěného másla, 350 ml měkkého plnotučného tvarohu, 2/3 hrnku cukru, 1 vejce, 1 lžičky vanilkového extraktu, šlehačka, čerstvé ovoce.
Postup: V menší misce smíchejte sušenky a rozpuštěné máslo. Směs nasypte rovným dílem do 4 180ml formiček a utlačte. Ve větší míse smíchejte tvaroh a cukr, aby byla směs jemná, asi 2-3 minuty. Do směsi rozklepněte jedno vejce, opět míchejte, dokud se vše nespojí. Poté vmíchejte vanilkový extrakt. Krém rovnoměrně rozdělte do formiček a celé je pak zabalte do alobalu. Vršek alobalu propíchejte párátkem. Dvě formičky vložte do fritovacího koše. Zbylé dvě nechte odpočívat v lednici. Teplotu pečení nastavte na 160 °C a čas na 25 minut, nebo pečte, dokud povrch krému nebude pevný na dotek a nebude se jemně třást, když zaklepete formičkou. Po upečení nechte vychladnout a poté alespoň 4 hodiny nechte odležet v lednici, ideálně přes noc. Podávejte se šlehačkou a čerstvým ovocem.
Autor: Marek Řípa | Rubrika: Tipy | Přidáno: 19.03.2024 0