Chudokrevnost neboli anémie - jak proti ní

Chudokrevnost neboli anémie – jak proti ní

Chudokrevnost neboli anémie je porucha krve, kdy trpíme nedostatkem červených krvinek nebo hemoglobinu v krvi. Ty mají za úkol roznášet kyslík do celého těla a chudokrevným lidem se tak nedostává kyslíku všude, kde je ho potřeba.

Příznaky chudokrevnosti

Nedostatečné okysličení těla a chudokrevnost jako taková, se pak projevuje nepříjemnými průvodními příznaky:

  • Únava – jestli jste unavení bez zjevné příčiny i přes dostatek odpočinku, na vině může být právě chudokrevnost (ale i mnoho dalšího).
  • Bledost – nezdravě bledá pokožka (kterou jste dříve neměli) a kruhy pod očima.
  • Závratě a černo před očima – pokud se například při prudkém narovnání motáte a nebo se vám “zatmí před očima”, možná trpíte chudokrevností.
  • Zadýchávání – i při menší fyzické aktivitě se hodně zadýcháváte.
  • Častá nemocnost – chudokrevnost může být zodpovědná i za to, že vás skolí každá viróza.

Jestli jsou vám tyto příznaky povědomé a dosud jste je neřešili, je na čase zajít za svým lékařem a požádat ho o krevní testy. Anémie by se měla řešit a často stačí dodat tělu, co si žádá, aby se krevní hodnoty upravily.

Nejčastější příčiny chudokrevnosti

Chudokrevnost je nejčastější krevní porucha, kterou častěji trpí ženy. Může mít více příčin, v každém případě by se ale příčina měla odhalit a chudokrevnost řešit.

1. Nedostatek živin ve vašem jídelníčku

Pro správnou krvetvorbu a tvorbu červených krvinek a hemoglobinu, potřebuje náš organismus především železo, vitamin B12 a kyselinu listovou. Pokud konzumujete málo potravin, které tyto živiny obsahují, tělo nemá červené krvinky z čeho vyrábět. Lékař vám často předepíše užívání železa v tabletách ve formě síranu železnatého, která má ale velice malou vstřebatelnost. Kromě toho, že hodně tohoto druhu železa vaše tělo pouze vyloučí, způsobuje často i trávicí potíže jako zácpu nebo naopak průjem, nadýmání, černou barvu stolice a také nevolnost. Zařaďte proto do svého jídelníčku především tyto potraviny, které podpoří vaši krvetvorbu přirozenějším způsobem a jsou pro tělo lépe vstřebatelné:

Pro dostatek železa:

Dospělý člověk potřebuje denně přijmout okolo 15 mg železa. Nejlepším zdrojem železa jsou vnitřnosti. Pro srovnání – hovězí maso má ve 100 g 2,7 mg železa, kdežto například hovězí játra ho obsahují 8 mg, hovězí slezina dokonce 6x více než játra. V tomto případě ale dbejte na kvalitu – nejlepším zdrojem jsou bio vnitřnosti z pastveného dobytka, které nejsou zatížená antibiotiky a dalšími toxickými látkami.

Dalšími zdroji železa je drůbeží, mořské plody, ryby a také vajíčka. Pokud preferujete vegetariánskou nebo veganskou stravu, pak železo najdete v luštěninách, listové zelenině, ořechách a celozrnných produktech. Ty ho ale obsahují méně než živočišné zdroje potravin, takže si jeho obsah v jídelníčku obzvlášť hlídejte.

Pro dostatek vitaminu B12:

Vitamin B12 se vyskytuje v mase, vnitřnostech, rybách, mléce a mléčných výrobcích a vajíčkách. Z rostlinných zdrojů můžete sáhnout například po fermentovaných potravinách jako je miso, tempeh, kysané zelí nebo kimchi, ale tyto potraviny ho obsahují výrazně méně, proto vegani musejí často vitamin B12 suplementovat.

Pro dostatek kyseliny listové:

Kyselina listová už je pro vegetariány a vegany naopak příjemně dostupná, protože ji najdeme především v tmavě zelené listové zelenině, brokolici, chřestu, avokádu, ořeších, ovesných vločkách a také v játrech.

Zařaďte proto všechny tyto potraviny do jídelníčku v dostatečném množství a pokud je příčinou vaší chudokrevnosti nedostatek příjmu těchto živin, měla by se sama upravit.

Pokud z jakéhokoliv důvodu víte, že železo pouze stravou nedokážete doplnit, protože nekonzumujete dostatek masa, vnitřností nebo jste vegetarián či vegan, zkuste železo suplementovat v podobě bisglycinátu železnatého. Ten je daleko lépe vstřebatelný než železo v léčivech a nezpůsobuje trávicí obtíže. Suplementujte ho nejlépe v kombinaci s vitaminem B12 a kyselinou listovou, aby mělo vaše tělo všechny složky, které potřebuje ke krvetvorbě. Tuto kombinaci naleznete například v přípravku od MyBears, který vám v 1 kapsli dodá 143 % denní doporučené dávky železa, 2000 % denní doporučené dávky vitaminu B12 a 50 % denní doporučené dávky kyseliny listové. Tyto živiny jsou ještě doplněny vitaminem C, který zajišťuje lepší vstřebatelnost železa. 

2. Příliš silná menstruace

Příčina, proč chudokrevností trpí častěji ženy než muži je zřejmě jasná – každý měsíc ztrácíme krev v podobě menstruace. Až 25 % žen trpí příliš velkou ztrátou krve při menstruačním krvácení. Pokud patříte mezi ně, možná jste se se silnou menstruací naučily žít a přijde vám to normální. Jakákoliv ztráta krve nad 80 ml za celý menstruační cyklus je ale považována za velmi silnou menstruaci, kterou lze často řešit. Navštivte gynekologii a pobavte se o možnostech, které máte. Nejčastěji na vině bývá hormonální nerovnováha, kdy tělo produkuje (nebo nestíhá odbourávat) estrogen a naopak produkuje méně progesteronu. Estrogen má za úkol nárůst děložní sliznice a tento úkol plní až do ovulace, čímž připravuje prostředí pro případné uhnízdění oplodněného vajíčka. Pokud k oplodnění nedojde, z vajíčka se stane žluté tělísko, které následně až do menstruace produkuje progesteron. Pokud je tato fáze příliš krátká (správně by měla mít 10-16 dní) nebo vajíčko produkuje málo progesteronu, vzniká hormonální nerovnováha. Progesteron má kromě jiného za úkol děložní sliznici opět vstřebat zpět do těla. Když máte progesteronu málo, tento úkol nemá čas dokončit a vy tak ztrácíte při menstruaci hodně krve, protože tělo musí vyloučit velké množství děložní sliznice.

Hladina hormonů se dá zjistit z krve nebo pomocí vysledování si vaší ovulace můžete vypočítat, jak je luteální fáze (od ovulace k menstruaci) dlouhá. Tvorbu progesteronu můžete podpořit zdravější životosprávou, dostatkem spánku a pohybu, ale také snížením stresu, na který je progesteron obzvlášť citlivý. Pokud trpíte hormonální nerovnováhou, vyhněte se alkoholu, který blokuje odbourávání estrogenu a také všechnny prozánětlivé a průmyslově zpracované potraviny. Pokud úprava jídelníčku a životního stylu nepomáhá, poraďte se se svým gynekologem. Jestli řešíte silnou menstruaci, obzvlášť dbejte na naše doporučení ohledně stravy z prvního odstavce a začněte železo pravidelně doplňovat i suplementací stravy, např. kapslemi s obsahem železa, vitamínu B12 a kyseliny listové od MyBears.

3. Chronické onemocnění

Příčinou anémie můžou být i různá onemocnění, ale zde už nezbývá než vše řešit s vaším ošetřujícím lékařem. Ten vás v případě potřeby pošle na specializované hematologické pracoviště, kde zjistí, co je příčinou vaší chudokrevnosti.

Autor: Marek Řípa | Rubrika: Tipy | Přidáno: 30.08.2024 0

Partneři

Vitatrend.cz

Všechna práva jsou vyhrazena © 2015

Vytvořilo: Internetová agentura Beneficio