Fakta o ketodietě, která vás nenechají spát, dokud ji nezkusíte

Fakta o ketodietě, která vás nenechají spát, dokud ji nezkusíte

Ketodieta je již nějakou dobu omílané téma mezi nutričními terapeuty i zkušenými dietáři. A spousta z nich si ji nemůže vynachválit. Pojďme zjistit proč.

Co je to ketodieta?

Ketodieta, kterou možná znáte pod označením ketogenní dieta, bílkovinná nebo proteinová dieta apod., je stravování, kdy upřednostňujete ve svém jídelníčku vyšší podíl bílkovin (proteinu) oproti sacharidům. Tělo tak přejde do režimu ketózy, kdy začne jako zdroj energie primárně využívat vaše tukové zásoby z podkoží nebo viscerální tuk, který se ukládá mezi vašimi orgány a je velice nezdravý. Tělo totiž začne tvořit více ketogenních látek, které vyrábí právě z tukových zásob. Ty jsou následně v těle využívány jako hlavní zdroj energie pro váš mozek, svalovou hmotu i srdce.

Zdravotní benefity ketogenní diety:

  • PREVENCE KARDIOVASKULÁRNÍCH CHOROB – ketogenní dieta má pozitivní vliv na profil krevních lipidů. Zlepšuje poměr mezi HDL a LDL cholesterolem a má silné protizánětlivé účinky.
  • NEUROLOGICKÉ CHOROBY – ketogenní dieta se již aktivně využívá při léčbě epilepsie a v současné době je používána při léčbě Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby, roztroušené sklerózy a migrén v klinických studiích.
  • POZITIVNÍ VLIV NA MIKROBIOM – ketogenní dieta prokazatelně zvyšuje diverzitu prospěšných bakterií ve střevě a zlepšuje tak stav vašeho trávení, ale také imunity.
  • PROŠPĚŠNÝ VLIV NA KOGNITIVNÍ FUNKCE – při ketogenní dietě pocítíte zlepšení nálady, snížení depresí a úzkostí. Mnoho těch, kteří tuto dietu již vyzkoušeli, uvádějí i zlepšení kvality jejich spánku.
  • NEHLADOVÍTE. Není snad nic horšího, než se snažit zhubnout a přitom cítit neustálý hlad. Myslíte jen na jídlo a snažíte se odolat nečekanému náletu na ledničku. Vysoký příjem bílkovin a ketolátek v organismu vás před hladověním chrání a dieta je tak pro vás příjemná. Hlad můžete cítit pouze první 3-4 dny při přechodu na ketodietu, kdy se tělo přenastavuje do stavu ketózy. Pomoct si můžete zvýšeným příjmem povolené zeleniny nebo přidáním bílku k jednomu z vašich jídel.
  • ŽÁDNÝ JOJO EFEKT. Tím, že v ketodietě využívá vaše tělo jako hlavní zdroj energie tukové zásoby a nikoliv vaše svaly, se uchráníte před jojo efektem. Úbytkem svalové hmoty se totiž snižuje váš bazální metabolismus (kolik kalorií vaše tělo spotřebuje v klidovém stavu bez pohybu).

Pravidla ketogenní diety

Aby vaše snaha o hubnutí pomocí ketogenní diety byla úspěšná, musíte dodržet pár pravidel. Příjem bílkovin by se měl pohybovat mezi 1 – 1,5 gramem bílkoviny na každý kilogram vaší hmotnosti. Pokud tedy např. vážíte 60 kg, denní příjem bílkovin by se měl pohybovat alespoň mezi 60 – 90 g bílkovin denně.

Oproti tomu musíte dbát na snížený příjem sacharidů. Pokud nejste vrcholový sportovec s dvoufázovými tréninky, držte se do 40 g sacharidů denně. Jen tak vaše tělo vyčerpá během prvních 3-4 dní zásoby glykogenu a přepne na jiný zdroj energie – vaše tukové zásoby.

Pokud si přejete snížit tělesnou hmotnost, ani zde vás nemine potřeba kalorického deficitu. To znamená, že váš příjem kalorií z jídla i pití by měl být nižší než váš energetický výdej. Rozdíl si však nevytvářejte příliš drastický, vaše tělo pořád potřebuje dostatek živin pro své zdravé fungování.

Při jakékoliv dietě (a ketogenní dieta není výjimkou) dbejte na dostatečný příjem živin. Vaše tělo i tak potřebuje dostatek vitamínů, minerálů, tekutin a vlákniny. Nezapomínejte ani na esenciální látky, které naše tělo potřebuje, ale není schopné si je vytvořit samo – esenciální aminokyseliny a mastné kyseliny. Jen tak vaše tělo bude zdravě fungovat a vy byste po přechodu do ketózy neměli cítit únavu, slabost ani hlad. Dbejte tedy na dostatečný příjem zeleniny, ořechů a semínek a nezapomeňte zařadit 2x týdně rybu či mořské plody pro dostatečný příjem omega 3 mastných kyselin.

Rádi byste se dozvěděli o keto dietě ještě více? K tomu vám můžeme doporučit tento článek.

Tipy, jak ketogenní dietu zvládnout

Chystat si každý den několik jídel tak, aby splňovala požadavky ketogenní diety a zároveň obsahovala všechny nutriční hodnoty, které vaše tělo potřebuje, může být časově velice náročné. Pokud patříte mezi většinu jedinců, možná právě časová náročnost patří mezi důvody, proč jste ketogenní dietu ještě nezkusili. 

Dnes již ale není problém si nový stravovací režim trochu ulehčit. Zařadit můžete totiž hotová proteinová jídla, kterými nahradíte 1 – 2 jídla denně, čímž si ulehčíte přípravu jídla např. ve dny, kdy jste v práci nebo nestíháte uvařit na den dopředu. Proteinová jídla jsou velice rychlá na přípravu a stačí k nim doplnit zeleninu vhodnou při ketogenní diete pro přísun vlákniny, vitamínů a minerálů. 

Jestli patříte mezi jedince, kteří ráno sotva dokážou vstát z postele a poslední na co mají čas a pomyšlení je nachystání nějaké velkolepé snídaně, můžou vás zachránit hotové proteinové snídaně, které připravíte za chviličku.

I přes toto ulehčení nezapomínejte na dostatečný příjem domácí stravy s vysokým obsahem výživných látek. Jen tak se budete cítit skutečně dobře.

 

Autor: Marek Řípa | Rubrika: Tipy | Přidáno: 04.10.2024 0

Partneři

Vitatrend.cz

Všechna práva jsou vyhrazena © 2015

Vytvořilo: Internetová agentura Beneficio