Výživový poradce radí: Kolik kalorií denně přijímat?

Výživový poradce radí: Kolik kalorií denně přijímat?

Kolik kalorií by člověk měl ideálně denně přijmout? Jako první je třeba si uvědomit, čeho vlastně chcete dosáhnout. Existují spousty online kalkulaček, které vám vypočítají ideální kalorický příjem, ale těmto počítačkám se nedá až tolik věřit a už vůbec ne na nich stavět svojí hubnoucí strategii!

Metabolismus každého z nás pracuje uplně jinak, proto je třeba ho nejdřív trochu poznat. Časem poznáte své tělo, zjistíte, jak reaguje na jaké živiny a bude všechno jednodušší.

Jak nejlépe poznat, kolik kalorií potřebujete?

Nechte si změřit procento tuku a svalové hmoty ve vašem těle na profesionálním přístroji. Nastavte si příjem např. 2.000 kalorií denně, které složte ideálně v poměru: 30 % bílkovin, 30 % tuků a 40 % sacharidů. Po několika dnech se zvažte, pokud váha razantně klesla či razantně stoupla, hýbejte s příjmem kalorií nahoru či dolů, podle vašeho daného cíle. Můžete přidat např. 500 kalorií, pokud byste zvýšili příjem jen např. o 150 kalorií pravděpodobně se vůbec nic nestane. Po měsící zajděte na kontrolní měření, ať víte, zda jste přišli o svaly či tuk. Vím, zdá se zbytečně složité, ale jedině takhle máte skvělou šanci poznat, jak funguje vaše tělo a váš metabolismus.

Důležité také je zjistit váš denní výdej energie. Podle toho pak nastavíte buď deficit nebo přebytek kalorií. Při hubnutí je ideální hubnout cca 1 kg za jeden týden. Pro takovýto úbytek tuku musíte z jídelníčku ideálně ubrat cca 1000 kalorií denně. Jako skvělý pomocník fungují kalorické tabulky. Obsahují obrovskou databázi snad všech potravin, na které si vzpomenete. Můžete si zapisovat svůj jídelníček a mít tak krásný přehled o tom ,kolik kalorií jste ten den přijali.

Zdá se vám 1 kilogram týdně málo? Za měsíc to jsou kila 4 a za rok 48! Pořád se vám to zdá málo?

Nesnažte se hubnutí nijak uspěchat, při větším váhovém úbytku je dost možné, že ztrácíte i svalovou hmotu, což určitě není záměrem.

Zvedáte váhy? Nedivte se, že váhový úbytek stagnuje či jde váha nahoru!

Míry a dobrý pocit je mnohem směrodatnější než váha! Proto se vykašlete na každodenní lítání na váhu, raději si hlídejte kalorie a jednou týdně se přeměřte. Snížíte tak pravděpodobnost, že se na svou dietu vykašlete.

2 kilogramy tuku VS 2 kilogram svalů

fat-vs-muscles

 

 

Autor: Marek Řípa | Rubrika: Tipy | Přidáno: 03.04.2019 0

Partneři

Vitatrend.cz

Všechna práva jsou vyhrazena © 2015

Vytvořilo: Internetová agentura Beneficio