Káva - pít či nepít?

Káva – pít či nepít?

Kofein, o kterém každý slýchává různé věci je látka, která stimuluje centrální nervovou soustavu a srdeční činnost. Objevuje se dokonce i ve fazolích a v listech nebo plodech dalších rostlin. My se dnes ale budeme věnovat kávě. Tomu nápoji, který snad nikdo z nás při ospalém ránu nevynechá. Tak co? Černou kávu nebo cukr a smetanu?

Nikdo neodolá kávičce s mlékem k ranní snídani nebo k poobědnímu odpočinku. Co ale naše tělo zažívá, když mu dodáme oslazenou kávu s mlékem nebo smetanou? MUDr. Jan Miklánek už svým výrokem: “Kombinace černé kávy, mléka a smetany nepůsobí na naše tělo ani trochu příznivě!” ukazuje, že nic dobrého. Zatěžuje dvanácterník, blokuje žlučník a častá konzumace takové kávy s mlékem nám může zadělat na závažné zdravotní problémy.

Denně by jsme měli vypít maximálně dva až tři šálky kávy. Neslazené, bez mléka a bez smetany. Už víme proč, že? Pokud máte po ránu pocit, že nic jiného než kávu nepotřebujete, pravděpodobně nebude v pořádku vaše hladina kortizolu, což je hormon, který vám pomáhá ráno vstát a probudit vaše tělo k aktivitě a nastartovat vám nervovou soustavu. Kofein by jsme tělu neměli dávat v pozdních hodinách, může nám narušit spánek.

Samozřejmě, že také záleží na výběru kávy. To, že kvalita by měla vyhrávat nad kvantitou je známé a pravdivé. A proto doporučuji poohlédnout se po kvalitní kávě a dopřávat si jí v rozumném množství, než své tělo zatěžovat několika hrnky nekvalitní kávy denně. Dobrá zpráva je, že se stále otevírá více a více pražíren kvalitní kávy v celé České republice a výběr může bý tedy velmi široký. Navíc zde funguje i několik e-shopů, kde si kvalitní kávu můžete objednat a přijde vám až domu.

Z www.plantaznikava.cz jsme vyzpovídali pana Zbyňka Kašinga, jak je to přibližně s obsahem kofeinu v kávě:

Filtrovaná arabica 80–130 mg

Filtrovaná robusta 140–200 mg

Filtrovaná káva bez kofeinu 2-12 mg

Instantní káva 27–173 mg (nejčastěji 65–90 mg)

Espresso ristretto 29–100 mg (nejčastěji 75 mg)

Espresso lungo 58–185 mg (nejčastěji 150 mg)

 

 

Autor: Marek Řípa | Rubrika: Tipy | Přidáno: 06.12.2017 0

Partneři

Vitatrend.cz

Všechna práva jsou vyhrazena © 2015

Vytvořilo: Internetová agentura Beneficio