Ryb-eye steak s pepřovou omáčkou ze sojové smetany a pečenými batáty
Víkend začíná, tím pádem přichází i čas na větší vaření. Dovolil jsem si vám zde sepsat mé nejoblíbenější jídlo z hovězího masa. U kvalitního hovězího striktně doporučuji propečenost, maximálně na stupeň medium. (Středně propečené) Pokud nemáte rádi růžové maso, upečte si raději kuře.
Tento steak obsahuje trochu více tuku, to nám ale jednou za čas vůbec neuškodí (ale ani neprospěje). Použité maso je vysoký roštěnec, toto maso má výrazně vyšší tukové krytí narozdíl od nízkého roštěnce, jeho chuť je však výraznější. (Tuk je osvědčený přenašeč chutí).
Maso je dobré nechat 2-3 dny naložené v oleji, zeleném pepři a černém pepři. Dávejte pozor na sůl! Sůl maso vysušuje a tím pádem maso tuhne! Solte proto steak až těsně předtím, než ho dáte na pánev. Já osobně toto maso propékám na medium-rare.
Pepřovou omáčku připravte takto: Cibulku na jemno orestujte na lžičce olivového oleje, přidejte nakládaný zelený pepř a nechte zarestovat. Přilijte sojovou smetanu, dosolte a nechte 10 minut provařit.
Batáty osolte a upečte v troubě do zlatavé barvy.
Autor: Marek Řípa | Rubrika: Recepty | Přidáno: 03.09.2019 0