10 nejzdravějších potravin na světě! Několik z nich máte určitě doma!

10 nejzdravějších potravin na světě! Několik z nich máte určitě doma!

Před pár dny zveřejnil deník dailymail.com seznam deseti nejzdravějších potravin světa! Nejedná se o žádné „superfoods“! Jsou to uplně obyčejné potraviny, které jsou snadno dostupné a používáte je denně.

Citrón

Jeden větší citrón obsahuje více než 100% denního příjmu vitaminu C, citrońová šťáva také vyrovnává hladinu dobrého cholesterolu v krvi. Flavonoidy obsažené v citrónech pomáhají zabraňovat růstu rakovinových buněk a působí protizánětlivě.

Brokolice

Velký obsah vitamínu K a také obrovský obsah vitamínu C.

Hořká čokoláda

Stačí 7 gramů denně ke snížení krevního tlaku. Bohatý zdroj flavonoidů a antioxidantů. Kladné působení na hladinu cholesterolu v krvi.

Brambory

Červená brambora obsahuje 66 mikrogramů kyseliny listové, což odpovídá stejnému množství, jaké bylo objeveno v jednom šálku špenátu nebo brokolice.

Batáty jsou zase bohatým zdrojem vitamínu A.

Losos

Losos je úžasným zdrojem omega – 3 mastných kyselin, a niacinu, který chrání před nemocemi.

Vlašské ořechy

Bohatý zdroj omega 3 mastných kyselin.

Avokádo

Avokáda jsou bohatým zdrojem zdravých tuků. V jedné studii bylo prokázáno, že přispívají ke snižování hladiny cholesterolu až o 22 %. Jedno avokádo obsahuje z poloviny vlákninu a ze 40 % kyselinu listovou, kterou je potřeba konzumovat denně zejména kvůli snížení rizika srdečního onemocnění.

Česnek

Česnek je velkým bojovníkem a pomocníkem v případě řady nemocí. Zastavuje růst bakterií a alicin, sloučenina nalezená v česneku, je silně protizánětlivou látkou. Také bylo prokázáno, že snižuje hladinu cholesterolu a nezdravě vysokého krevního tlaku, s tímto tvrzením jsem se ztotožnil s článkem http://www.novinky.cz/zena/zdravi/390120-deset-nejzdravejsich-potravin-sveta.html

Špenát

Špenát obsahuje lutein a zeaxantin, dva antioxidanty posilující imunitní systém s pozitivními účinky na zdraví očí. Nedávný průzkum zjistil, že mezi ovocem a zeleninou, které nejlépe a nejúčinněji bojují proti rakovině, špenát zaujímá první místo.

Luštěniny

Porce luštěnin (fazole, hrách, čočka) čtyřikrát do týdne pomáhá snižovat riziko srdečních onemocnění o 22 %. Tentýž návyk může také snížit riziko vzniku rakoviny prsu.

Autor: Marek Řípa | Rubrika: Jídlo | Přidáno: 13.01.2019 0

Partneři

Vitatrend.cz

Všechna práva jsou vyhrazena © 2015

Vytvořilo: Internetová agentura Beneficio