Malé změny ale velké výsledky?

Malé změny ale velké výsledky?

Články o ideálním životním stylu vycházejí denně. V pondělí se dočtete, že máte vynechat laktózu, ve středu lepek a v pátek vás redakce oblíbeného magazínu přesvědčuje, že ideální je ihned přejít na raw stravu. Hrnou se na nás stovky informací a nakonec vlastně vůbec netušíme, co opravdu znamená jíst zdravě. Pokud jste se právě poznali, máme pro Vás pár bodů jak zařadit vhodné změny postupně.

Pitný režim

Víte, že naše tělo je tvořeno zhruba ze 70 % vodou? Asi ano, a pak je i vám jasné, že vhodný pitný režim je základ. Už přechod ze sladkých nápojů na čistou, neperlivou vodu vám ušetří spoustu kalorií každý den. A jako bonus zabráníte kolísání cukru v krvi a tím ustoupí chuť na sladké.

Bílkoviny

Nízký příjem bílkovin je častou chybou. Bílkoviny můžete jíst v živočišné i rostlinné podobě. Dbejte na zastoupení vajec, mléčných výrobků, luštěnin a samozřejmě masa. To je ideální libové a samozřejmě nezapomínejte na ryby (obsahují prospěšné omega-3- mastné kyseliny). A zkoušejte nové věci! Pokud je neznáte, doporučujeme rostlinné náhrady masa jako tofu, tempeh, robi maso a šmakoun. Pestrou škálu najdete třeba v krabičkové dietě od Zdravého stravování.

Jsou tuky nepřítel?

Podle současné úrovně poznání, by měly tvořit přibližně 30 % z celkového energetického příjmu. Lidé se jim často vyhýbají, přitom díky nim se tvoří hormony, a tedy ovlivňují správnou funkci těla. I zde je ovšem důležité vybrat kvalitní zdroje. Nejvíce by měly být zastoupeny tuky rostlinné v podobě kvalitních olejů, samozřejmě oříšky, semínka, kokos, mák, avokádo. Z živočišných pak například žloutky nebo tuky v mléčných výrobcích jako například jogurty.

Sacharidy

I těm se některé „diety“ vyhýbají. Tělo je však k fungování nezbytně potřebuje. Dobrým zdrojem jsou přílohy: rýže, brambory, kuskus, bulgur, quinoa a další. Naopak cukrovinkám a slazeným nápojům byste se měli obloukem vyhnout.

Ovoce a zelenina

Kromě toho, že je plná vitamínů a minerálů, je většina zeleniny plná vlákniny. Takže se po jídle budete cítit déle sytí a to se vyplatí.

Rada nejdůležitější: jezte zdravě, ale nezblázněte se z toho!

Jedli jste celý týden zdravě? Tak se klidně odměňte kouskem čokolády, sušenkou nebo trojúhelníčkem oblíbené pizzy.

TIP navíc: Zdá se vám všechno složité? Vyzkoušejte krabičkovou stravu sestavenou nutričním specialistou. Nejen že ušetříte čas počítáním, běháním na nákupy a vařením, ale jako bonus se naučíte, jak má správná strava vypadat.

Jako BONUS pro naše čtenáře můžete uplatnit slevový kód „CHCEMEJISTZDRAVE“ za který dostanete slevu 100 Kč na první objednávku (platí do 31. 5. 2016).

Zdravé stravování text

Autor: Marek Řípa | Rubrika: Tipy | Přidáno: 02.05.2016 0

Partneři

Vitatrend.cz

Všechna práva jsou vyhrazena © 2015

Vytvořilo: Internetová agentura Beneficio