10 nejzdravějších potravin na světě! Několik z nich máte určitě doma!
Před pár dny zveřejnil deník dailymail.com seznam deseti nejzdravějších potravin světa! Nejedná se o žádné „superfoods“! Jsou to uplně obyčejné potraviny, které jsou snadno dostupné a používáte je denně.
Citrón
Jeden větší citrón obsahuje více než 100% denního příjmu vitaminu C, citrońová šťáva také vyrovnává hladinu dobrého cholesterolu v krvi. Flavonoidy obsažené v citrónech pomáhají zabraňovat růstu rakovinových buněk a působí protizánětlivě.
Brokolice
Velký obsah vitamínu K a také obrovský obsah vitamínu C.
Hořká čokoláda
Stačí 7 gramů denně ke snížení krevního tlaku. Bohatý zdroj flavonoidů a antioxidantů. Kladné působení na hladinu cholesterolu v krvi.
Brambory
Červená brambora obsahuje 66 mikrogramů kyseliny listové, což odpovídá stejnému množství, jaké bylo objeveno v jednom šálku špenátu nebo brokolice.
Batáty jsou zase bohatým zdrojem vitamínu A.
Losos
Losos je úžasným zdrojem omega – 3 mastných kyselin, a niacinu, který chrání před nemocemi.
Vlašské ořechy
Bohatý zdroj omega 3 mastných kyselin.
Avokádo
Avokáda jsou bohatým zdrojem zdravých tuků. V jedné studii bylo prokázáno, že přispívají ke snižování hladiny cholesterolu až o 22 %. Jedno avokádo obsahuje z poloviny vlákninu a ze 40 % kyselinu listovou, kterou je potřeba konzumovat denně zejména kvůli snížení rizika srdečního onemocnění.
Česnek
Česnek je velkým bojovníkem a pomocníkem v případě řady nemocí. Zastavuje růst bakterií a alicin, sloučenina nalezená v česneku, je silně protizánětlivou látkou. Také bylo prokázáno, že snižuje hladinu cholesterolu a nezdravě vysokého krevního tlaku, s tímto tvrzením jsem se ztotožnil s článkem http://www.novinky.cz/zena/zdravi/390120-deset-nejzdravejsich-potravin-sveta.html
Špenát
Špenát obsahuje lutein a zeaxantin, dva antioxidanty posilující imunitní systém s pozitivními účinky na zdraví očí. Nedávný průzkum zjistil, že mezi ovocem a zeleninou, které nejlépe a nejúčinněji bojují proti rakovině, špenát zaujímá první místo.
Luštěniny
Porce luštěnin (fazole, hrách, čočka) čtyřikrát do týdne pomáhá snižovat riziko srdečních onemocnění o 22 %. Tentýž návyk může také snížit riziko vzniku rakoviny prsu.
Autor: Marek Řípa | Rubrika: Jídlo | Přidáno: 13.01.2019 0