4 důvody proč zařadit jedlý hmyz do vašeho jídelníčku
Jedlý hmyz si po celém světě začíná v jídelníčcích dělat čím dál větší zastoupení. Bylo tak otázkou času, kdy se tento trend dostane i k nám. I když je to u nás v česku furt docela tabu, důvod k tomu není. V tomto druhu stravy najdete totiž mnoho benefitů, pojďme si tedy představit 4 z nich.
e-shop s pochoutkami z jedlého hmyzu
1. Dokonalý zdroj tolik potřebných bílkovin
Hmyz je bohatým zdrojem kvalitních bílkovin – obsahuje jich až 70 % z celkového složení. Obsahuje například všech 10 esenciálních aminokyselin, dostatek vitamínů, prebiotika, a řadu dalších látek nezbytných pro správné fungování těla.
2. Velice efektivní produkce
Pro získání stejného množství bílkovin jako například z hovězího masa, potřebujeme pro hmyz pouze zlomek vody a krmiva. Chovat je lze i v jakémkoliv prostředí.
e-shop s pochoutkami z jedlého hmyzu
3. Šetří životní prostředí
Tradiční chov hospodářských zvířat zvládne vyprodukovat více emisí, než všechna auta na světě dohromady. Naopak produkce hmyzu je mnohem ekologičtější a efektivnější způsob, jak získat kvalitní výživné jídlo plné proteinů. Obzvláště v dnešní době, kdy se proti emisím opravdu bojuje na každé frontě.
4. Chov hmyzu šetří prostor
Je to neuvěřitelné ale až 70 % všech zemědělských ploch světa zabírá chov hospodářských zvířat. To u hmyzu neplatí. Hmyz je mnohonásobně úspornější alternativou.
Pro příklad zde je menší srovnání:
Pro produkci 1 kilogramu bílkovin vyžaduje např. kráva 200 m2, prase potom 50 m2 a kuře 45 m2 prostoru. U hmyzu je to pouhých 15 m2. A nad tímhle je potřeba se zamyslet.
e-shop s pochoutkami z jedlého hmyzu
Autor: Marek Řípa | Rubrika: Jídlo | Přidáno: 21.09.2022 0