5 překvapivých benefitů čokolády!
Zdravě jíst, pravidelně se hýbat, správně spát a dodržovat pitný režim. To jsou zaručené postupy, jak se těšit pevného zdraví, dlouhého života a pevné vysněné postavy. Ale co trochu toho štěstí? Ruku na srdce – každý jednou za čas „ujedeme“ a slevíme ze svého stravovacího režimu, který jsme si (občas až moc přísně) naordinovali. Pokud dostanete chuť na něco sladkého, jednou za čas vám to neuškodí. A pokud sáhnete po čokoládě – může vám to přinést i něco dobrého!
Především se podívejme na složení té správné (hořké) čokolády. Na 100 gramů obsahuje:
- 11 g vlákniny
- 67 % doporučené denní dávky (DDD) železa
- 58 % DDD hořčíku
- 89 % DDD mědi
- 98 % DDD manganu
- dále obsahuje draslík, fosfor, selen, zinek
- Čokoláda pomáhá mozkové činnosti – udržuje náš mozek zdravý, zabraňuje zhoršování paměti díky lepšímu průtoku krve.
- Hořká čokoláda udržuje stabilní hladinu cukru v krvi. Udržuje totiž zdravou hladinu inzulínu v oběhu, který pomáhá snižovat hladinu glukózy v krvi.
- Podle průzkumů se z 1/3 podílí na snížení rizika srdečních chorob.
- Šálek kakaa (samozřejmě čistého kakaa bez příměsí) obsahuje více antioxidantů než zelený čaj.
- Čokoláda zvyšuje hladinu dopaminu v krvi, což je přírodní lék proti bolesti a serotoninu, který produkuje hormony štěstí.
Samozřejmě nemůžeme zapomínat na fakt, že čokoláda obsahuje cukr a kalorie, takže si ji dopřejte střídmě jednou za čas a užijte si to!
Autor: Lucie Kovandová | Rubrika: Jídlo | Přidáno: 11.05.2020 0