Chia semínka aneb poklad Aztéckých běžců

Chia semínka aneb poklad Aztéckých běžců

Chia semínka šalvěje hispánské pocházejí z horských oblastí Mexika a Guatemaly. Staří Aztékové považovali tuto surovinu jako základ jídelníčku ještě s kukuřicí nebo amarantem. Poklad Aztéckých běžců se jí říká proto, protože dokázala dodat energii pro extrémní fyzické výkony a pomoci jim překonat drsné podmínky tehdejšího života v horách. Chia semínka jsou součástí tzv. superpotravin, což je skupina potravin s velkým obsahem živin, enzymů, vitamínů, minerálů a dalších jiných důležitých látek.

Chia semínka jsou obrovským zdrojem omega-3 mastných kyselin. Tyto kyseliny si člověk nedokáže syntetizovat sám a protože jsou velmi důležité pro náš organismus, potřebujeme je do těla doplňovat stravou. Omega-3 mastné kyseliny jsou důležité pro správnou činnost mozku, napomáhají zabraňovat chronickým chorobám, zlepšují paměť a dostatek omega-3 mastných kyselin je také důležitý pro těhotné ženy. Omega-3 mastné kyseliny můžeme také najít v různých druzích ryb jako je losos či tuňák a v ořeších. Každopádně, vraťme se k blahodárným účinkům chia semínek.

Tyto semínka mají schopnost vázat na sebe vodu a to tak, že až do desetinásobku jejich objemu. To se nám může hodit jak například ve vaření či pečení, tak v našem zdraví. Chia semínka s vodou vytvoří gel, který naše tělo zevnitř hydratuje a napomáhá našemu trávení. A například pro vegany je tato schopnost skvělý způsob pro nahrazení vajíčka do pečení. Stačí jednu lžičku semínek smíchat se 3 až 4 lžičkami vody a nechat semínka nabobtnat. Gel působí jako pojivo, takže vajíčko nahradí raz dva.

Chia semínka můžete koupit v každé zdravé výživě, 100 gramů semínek můžete koupit okolo 40 Kč. Já osobně si lžičku semínek přidávám každé ráno do ovesné kaše, používám je při pečení různých ovesných sušenek nebo koláčů. Perfektní jsou chia semínka i pro různá ovocná či zeleninová smoothie. Prakticky se dají přidat skoro do všeho, co máte rádi.

Recept na ovesno-banánové lívanečky s chia semínky

 

lívanec

  • Dva bánány
  • Dvě lžičky chia semínek
  • Hrnek ovesných vloček
  • Vajíčko (Vegani mohou těsto spojit pouze chia semínky namočenými ve vodě)
  • Lžička medu
  • Lžíce strouhaného kokosu
  • Trochu mléka (kravské či sójové, mandlové, kokosové…)
  • Kokosový olej

Přiznám se, že jen ve výjímečných případech dělám lívanečky podle receptů. Obvykle zkrátka smíchám, co uznám za vhodné a podle potřeby něčeho přidám o trochu víc.

Jednoduše si banány vidličkou rozmačkáme v misce. Přidáme vajíčko, chia semínka, vločky a kokos. Smícháme dohromady a mlékem zředíme tak, aby hmota byla tak akorát (ani moc tekutá, ani moc hustá). Podle chuti přidáme med nebo můžeme použít i stévii, agávový nebo datlový sirup. Poté na rozpálené, olejem pomazané pánvičce smažíme lívanečky do zlatova. Mě osobně se často stává, že se mi lívanečky trhají a místo hezkého lívanečku mám trhanec. Sice mi to nevadí, protože chuť zůstává stejná, ale oku to nelichotí, to je pravda. Hotové lívanečky posypeme kokosem, pokapeme medem nebo posypeme oříšky, kreativitě se meze nekladou. Dobrou chuť a nezapomeňte si chia semínka pořídit do kuchyně, nebudete litovat!

Autor: Marek Řípa | Rubrika: Jídlo | Přidáno: 11.11.2018 0

Partneři

Vitatrend.cz

Všechna práva jsou vyhrazena © 2015

Vytvořilo: Internetová agentura Beneficio