Důležitost vlákniny v našem jídelníčku
Ačkoliv vláknina nemá téměř žádnou výživovou hodnotu, je v našem stravování naprosto nenahraditelná. A to nejen z hlediska úspěšného hubnutí, ale především pro naše zdraví.
Nedostatek vlákniny
Pokud si pravidelný dostatečný příjem vlákniny příliš nehlídáte, měli byste zpozornět. Nedostatek vlákniny totiž vede k:
- vzniku cukrovky
- zažívacím problémům
- srdečním chorobám
- obezitě
Vláknina a zdraví
- udržuje tlusté střevu v kvalitním stavu
- příznivé účinky na trávení
- pomáhá vylučovat toxiny a rakovinotvorné látky z našeho těla
- pomáhá při problémech se zácpou či naopak průjmy, při syndromu dráždivého tračníku a působí jako prevence proti hemeroidům
- snižuje hladinu krevního cukru
- snižuje hladinu krevního cholesterolu
- prevence proti žlučovým kamenům
- zlepšuje kvalitu pokožky, vlasů i nehtů (díky dobrému stavu tlustého střeva)
- pomáhá při redukci váhy
Vliv vlákniny na naše hubnutí
Vláknina je také velikým pomocníkem při naší snaze zhubnout. Právě ona nám totiž navozuje onen slastný pocit nasycení, po kterém konečně přestáváme zírat do ledničky, co bychom tak ještě snědli. Navíc zpomaluje trávení přijaté stravy, která nám tak také v žaludku déle vydrží.
Hlavní zdroje vlákniny
Vlákninu dělíme na rozpustnou a nerozpustnou. Mezi zdroje rozpustné vlákniny patří ovoce, zelenina, oves, ořechy a luštěniny. Složky obsažené v rozpustné vláknině bobtnají ve vodě a vstřebávají tak přebytečnou vodu ze střev. Také na sebe váže cholesterol, který se tak dostane z těla ven.
Nerozpustnou vlákninu najdeme v obilovinách a zrnech. Látky v ní obsažené procházejí naším traktem nestrávené, díky čemuž podporuje střevní funkci, váže na sebe toxiny a rakovinotvorné látky a podporuje jejich vylučování z těla.
Příjem vlákniny
Vzhledem k tomu, že nejlepší zdroje vlákniny jsou v dnešní době nevhodně upravovány – celozrnné pečivo je nedostatkovým zbožím a rýže i mouka se k nám nejčastěji dostávají v očištěné podobě od otrub, která obsahuje největší podíl vlákniny, je nedostatečný problém vlákniny veliký problém. Bohužel ani zelenina a ovoce nebývají konzumovány v takovém množství, které naše tělo z hlediska vlákniny potřebuje. A kolik je ono správné množství, které když budeme dodržovat, nebude náš organismus strádat? Správný příjem vlákniny by měl být okolo 30 – 40 g pro dospělého člověka. Ženy obvykle vlákniny konzumují zhruba polovinu, muži ještě daleko méně. Pokud máte opravdu problém tohoto příjmu dosáhnout, nebojte se v tomto případě sáhnout po potravinových doplňcích. Vždy ale myslete na to, že dostatečný příjem vlákniny musí jít ruku v ruce se správným pitným režimem!
Autor: Lucie Kovandová | Rubrika: Jídlo | Přidáno: 18.11.2020 0