Italská kuchyně
Italská kuchyně je považována za jednu z nejlepších kuchyní na světě, a to ne nadarmo. Z italské kuchyně se inspiruje mnoho dalších kuchyní, jelikož její rozsah je větší, než si myslíte, nejde jen o “špagety s omáčkou”.
Ano, v této kuchyni se používají hlavně těstoviny, ale také maso, ryby a různě upravená zelenina, ať už gratinovaná, či různé směsy nebo krémy a omáčky.
Tato kuchyně je také ve většině případech velice zdravá, jídlo vždy obsahuje nějaký čerstvý kus dobrého masa, čerstvou zeleninu a také domácí pasty (těstoviny)! Až na určité vyjímky, které se občas objevují v každé kuchyni.
Italská kuchyně je chutná, zdravá a ve většině případech jednoduchá na přípravu. Pokrmy se většinou skládají ze tří jednoduchých složek:
Pasta:
Různé druhy těstovin až 400 druhů např:
Spaghetti – zná asi každý
Tortelliny – plněné těstoviny
Ravioly – plněné těstoviny
Tagliatelle – širší nudle
Lasagne – pláty těstovin
Penne – duté trubičky
Omáčka:
Různé druhy omáček, od zeleninových základů, přes rajčatové omáčky, rajčatovo smetanové až po ragů, beshamel, morney omáčky atd.
Sýr:
Na většinu pasty, až na vyjímku, kdy obsahuje mořské plody se dávají strouhané sýry. Ten nejznámější italský sýr je parmazán (parmigiano reggiano). Stejný typ sýru za dostupnější cenu je “grana padano”. Dále je také hojně používán ovčí sýr pecorino a nebo pravá mozzarella z bůvolího mléka na zapékání.
V italské kuchyni má původ i risotto, ale to nás nemusí moc zajímat, jelikož bývá většinou na bázi mascarpone, což je trochu tučnější záležitost, která se hodí spíše na “prasečínkový den” proč ne.
Skvělé italské extra panenské olivové oleje:
Jsou součástí všech zeleninových salátů a omáček. Na hotovou pastu se vždy dává lžíce olivového oleje, který je jedním z nejlepších zdrojů rostlinných tuků! Působí velmi kladně na lidksé tělo, snižuje hladinu špatného cholesterol v krvi, omlazuje, působí jako prevence proti rakovině žaludku a střev, posiluje játra a zvyšuje vylučování škodlivých látek z těla. Kladů je spousta negativa nejsou žádná.
A na závěr bych chtěl zmínit fenomenální zdravou uzeninu plnou bílkovin s velice nízkým obsahem tuku a tím je “Prosciutto Crudo “, které se hodí zejména do studené kuchyně, na plnění baget či jako předkrm s trhaným listovým salátem a lžící olivového oleje.
Italskou pizzu nezmiňuji schválně kvůli držení se tématu o zdravé výživě, ale při svých volných dnech, kdy si občas dáte to, na co máte chuť, si jí určitě dát můžete a to bez výčitek. I taková pizza se dá konzumovat ve zdravější podobě, například s proscuittem a rukolou. Dbejte ale na to, aby vaše jídlo mělo vždy zdroj všech 3 základních živin – bílkovin, sacharidů a tuků!
Autor: Marek Řípa | Rubrika: Jídlo | Přidáno: 28.04.2015 0