Měli byste spirulinu zařadit do jídelníčku? Čerstvost hraje hlavní roli

Měli byste spirulinu zařadit do jídelníčku? Čerstvost hraje hlavní roli

Začněme tedy pěkně po pořadě, nejdříve si představíme, co vlastně spirulina je a k čemu je v těle dobrá, jaké obsahuje bohaté zdroje. Jedná se opravdu o nejlepší jídlo budoucnosti?

Co je spirulina?

Spirulina je modrozelená mikrořasa, jedná se superpotravinu s vynikajícími výživovými vlastnostmi. Spirulina je bohatým zdrojem bílkovin obsahující všech 8 základních aminokyselin. Je tedy vhodná i pro vegetariány a vegany pro doplnění chybějících látek při absenci masa v jídelníčku.

Spirulina je dále také bohatým zdrojem: železa, betakarotenu, vápníku, zinku, jódu, draslíku, hořčíku, selenu, chromu a manganu. 

Pro představu – 10 g spiruliny obsahuje stejné množství železa jako 450 g špenátu! Obsahuje také 10 x více betakarotenu než samotná mrkev.

S čím dokáže spirulina pomoci

V první řadě imunita a přirozená obranyschopnost:

Spirulina obsahuje velice dobře stravitelné živiny, které v těle efektivně bojují proti těžkým kovům a tak chrání naše buňky. Velice efektivně také podporuje hojení ran, zmírňuje záněty a předchází vzniku kvasinkových infekcí.

Pomáhá s redukcí hmotnosti:

Vzhledem k vysokému podílu bílkovin, pomáhá spirulina vyživit svaly a zahnat tak pocit hladu. Je známo, že také snižuje chutě na sladké a proto se doporučuje jako podpora při redukčních dietách.

Správná funkce jater a ledvin:

Spirulina podporuje spouštění čistících procesů těla a efektivně odbourává toxiny a další škodliviny, které mohou způsobovat vážné onemocnění.

Má blahodárné účinky na krevní obraz a správnou funkci mozku:

Díky obsaženému vitamínu B6 dokáže spirulina udržovat hladinu cholesterolu v krvi v normě. Pomáhá také zlepšit funkci mozku a podporuje zdraví nervového systému a kognitivní funkce.

Působí na správné zažívání:

Spirulina působí na správné zažívání, včetně pravidelného pohybu střev. Pomáhá potlačit nežádoucí bakterie a naopak vytvořit ideální prostředí pro “hodné” bakterie pomáhající v trávení. Spirulina je nízkokalorická a některé studie zmiňují její účinky na podporu hubnutí.

Čerstvá nebo sušená spirulina?

Samozřejmě, že čersrtvá spirulina je vždy nejlepší. Např. nápoj se spirulinou spiralps.cz díky paskalizaci udrží spirulinu v čerstvém stavu, než se dostane k Vám do lednice!

V čem je tedy čerstvá spirulina lepší než sušená?

 1. Čerstvá spirulina dosahuje až 95 % stravitelnosti aktivních enzymů, oproti 15 % u spiruliny sušené!

 2. Má velice vysoké nutriční hodnoty, sušením spirulina přichází o spousty hodnot.

 3. Čerstvá spirulina v kombinaci s pyré ze šťavnatých broskví a jablek chutná naprosto skvěle oproti sušené, mdlé práškovité chuti.

 

Autor: Marek Řípa | Rubrika: Jídlo | Přidáno: 28.11.2022 0

Partneři

Vitatrend.cz

Všechna práva jsou vyhrazena © 2015

Vytvořilo: Internetová agentura Beneficio