Měli byste spirulinu zařadit do jídelníčku? Čerstvost hraje hlavní roli
Začněme tedy pěkně po pořadě, nejdříve si představíme, co vlastně spirulina je a k čemu je v těle dobrá, jaké obsahuje bohaté zdroje. Jedná se opravdu o nejlepší jídlo budoucnosti?
Co je spirulina?
Spirulina je modrozelená mikrořasa, jedná se superpotravinu s vynikajícími výživovými vlastnostmi. Spirulina je bohatým zdrojem bílkovin obsahující všech 8 základních aminokyselin. Je tedy vhodná i pro vegetariány a vegany pro doplnění chybějících látek při absenci masa v jídelníčku.
Spirulina je dále také bohatým zdrojem: železa, betakarotenu, vápníku, zinku, jódu, draslíku, hořčíku, selenu, chromu a manganu.
Pro představu – 10 g spiruliny obsahuje stejné množství železa jako 450 g špenátu! Obsahuje také 10 x více betakarotenu než samotná mrkev.
S čím dokáže spirulina pomoci
V první řadě imunita a přirozená obranyschopnost:
Spirulina obsahuje velice dobře stravitelné živiny, které v těle efektivně bojují proti těžkým kovům a tak chrání naše buňky. Velice efektivně také podporuje hojení ran, zmírňuje záněty a předchází vzniku kvasinkových infekcí.
Pomáhá s redukcí hmotnosti:
Vzhledem k vysokému podílu bílkovin, pomáhá spirulina vyživit svaly a zahnat tak pocit hladu. Je známo, že také snižuje chutě na sladké a proto se doporučuje jako podpora při redukčních dietách.
Správná funkce jater a ledvin:
Spirulina podporuje spouštění čistících procesů těla a efektivně odbourává toxiny a další škodliviny, které mohou způsobovat vážné onemocnění.
Má blahodárné účinky na krevní obraz a správnou funkci mozku:
Díky obsaženému vitamínu B6 dokáže spirulina udržovat hladinu cholesterolu v krvi v normě. Pomáhá také zlepšit funkci mozku a podporuje zdraví nervového systému a kognitivní funkce.
Působí na správné zažívání:
Spirulina působí na správné zažívání, včetně pravidelného pohybu střev. Pomáhá potlačit nežádoucí bakterie a naopak vytvořit ideální prostředí pro “hodné” bakterie pomáhající v trávení. Spirulina je nízkokalorická a některé studie zmiňují její účinky na podporu hubnutí.
Čerstvá nebo sušená spirulina?
Samozřejmě, že čersrtvá spirulina je vždy nejlepší. Např. nápoj se spirulinou spiralps.cz díky paskalizaci udrží spirulinu v čerstvém stavu, než se dostane k Vám do lednice!
V čem je tedy čerstvá spirulina lepší než sušená?
1. Čerstvá spirulina dosahuje až 95 % stravitelnosti aktivních enzymů, oproti 15 % u spiruliny sušené!
2. Má velice vysoké nutriční hodnoty, sušením spirulina přichází o spousty hodnot.
3. Čerstvá spirulina v kombinaci s pyré ze šťavnatých broskví a jablek chutná naprosto skvěle oproti sušené, mdlé práškovité chuti.
Autor: Marek Řípa | Rubrika: Jídlo | Přidáno: 28.11.2022 0