Miso polévky se vyrábí i v Čechách!
Možná jste o misu a miso polévkách ještě nikdy neslyšeli, ale pravděpodobně je brzy objevíte. Česká firma Kojibakers totiž před pár lety adaptovala původně japonskou recepturu na české poměry a začala vyrábět něco doslova celosvětově unikátního. Miso bez sóji. A „instantní“ miso polévky.
Slovo instantní je záměrně v uvozovkách, protože jde o produkt, který skutečně připravíte během tří minut, ale neobsahuje žádnou konzervační chemii, jak u instantních produktů často očekáváme. Více nám přiblížil Miloslav Laštovička spolumajitel Kojibakers.
Původ misa (a miso polévek) je v Japonsku a ještě přesněji ve staré Číně. Jde o fermentovanou luštěninu s obilovinou a solí za přítomnosti japonského národního pokladu – ušlechtilé plísně Koji. Díky Koji získá směs až neuvěřitelné množství různých enzymů, které jsou katalyzátory nejrůznějších biochemických reakcí. Například během měsíců kvašení v sudech pomáhají štěpit složité bílkoviny, tuky a sacharidy na jednoduché, pro tělo lehce stravitelné látky. A jako bonus misu přidávají skvělou chuť umami. Tzv. pátou chuť, kterou naše gastronomie v posledních měsících objevuje. Výsledkem je tak velmi chutné a zdraví prospěšné jídlo.
Japonci si lžíci takového misa zalévají horkou vodou a pijí ráno stejně jako my třeba kávu. „Čechům by úplně řídké polévky asi nesedly“, říká Laštovička, „tak je mícháme s různou zeleninou nebo houbami a vznikají předpřipravené polévkové základy v různých příchutích.
Co to tedy je miso polévka?
- Původ má v Asii, kde už tisíce let tvoří podstatnou součást stravování celých národností. Stejně tak je to důležitý prvek v dietetice tradiční čínské medicíny.
- Vyráběna je z miso pasty, fermentované luštěniny a obiloviny, plné enzymů a tzv. umami chuti. V Asii je miso typicky ze sóji a rýže. Kojibakers využívají lokální suroviny, český hrách, ječmen, jáhly, pohanku a další.
- Miso míchají s kvašenou zeleninou, houbami nebo třeba s pečeným česnekem. Příchutí mají skutečně hodně.
- Lžíci této miso polévky zalijete horkou (ne vařící) vodou a zdravá, chutná a s lehkostí připravená snídaně nebo svačina je připravena.
- Miso je prebiotické a obsahuje vedle vitamínů a minerálů i skutečně velké množství různých enzymů a abyste jich využili naplno, je doporučováno zalití vodou ohřátou jen na cca 60°C.
- Pokud hledáte vydatné jídlo, doporučujeme zalít vařící vodou nejdříve kuskus nebo nudle, nechat pár minut zchladnout a poté vmíchat lžíci již zmíněné miso polévky
- No a jedna taková porce Vás vyjde na 25-30 Kč, což nám přijde zvlášť v dnešní době zajímavé.
Jak snadně to vypadá, tak snadné to skutečně je. Přesvědčili se již tisíce zákazníků na eshopu Kojibakers, který si v době pandemie otevřeli, ale doporučují je i někteří výživoví poradci. Právě pro zajímavou kombinaci zdravotní prospěšnosti, chuti a ultra rychlé přípravy.
Miloslav Laštovička na závěr dodává: „Miso polévku tak, jak ji připravujeme, jsme neviděli ještě nikde jinde. Ani na webech nebo světových veletrzích. Nepochybujeme o kvalitě, praktičnosti a chuti, ale stále hledáme ideální koncept, jak nechat lidi prostě a jednoduše ochutnat a udělat si vlastní názor. To je to nejdůležitější. I proto jsme začali nabízet cenově zvýhodněné degustační sady miso polévek, kde jsou tři porce osmi nejoblíbenějších druhů. Snad toto bude ta cesta.“
Autor: Marek Řípa | Rubrika: Jídlo | Přidáno: 27.09.2022 0