Okořeňte si život a buďte fit! Část I.

Okořeňte si život a buďte fit! Část I.

Pokud se o zdravou stravu již nějakou dobu zajímáte, nemáte pravděpodobně problém sáhnout po vhodných a zdravých surovinách. Při vaření ale můžete tyto suroviny povýšit na další úroveň – a to pomocí správně vybraného koření! I to má totiž úžasné účinky na naše zdraví a to i v tak malém množství, v jakém ho při vaření používáme. Které koření by neměli chybět ve vaší kuchyni?

Bazalka

38

Bazalka dodá našemu tělu vápník, hořčík, draslík železo. Navíc má antibakteriální účinky, uvolňuje svaly a zmenšuje otoky. Pokud prožíváte zrovna stresující období, i to je o důvod navíc sáhnout po bazalce. Dokáže totiž účinně odbourávat stres, mírní bolesti hlavy i migrény a příjemně vás uvolní. Z vitaminů v bazalce najdeme vitamin A, který je zdravý pro náš zrak a vitamin B, díky kterému se budou lépe hojit naše případné šrámy či zranění. Navíc podporuje trávení a zlepšuje tak kondici našeho žaludku a střev.

Chilli

stažený soubor

Kromě vitaminu A obsahují kapsaicin, který podporuje tvorbu žaludečních šťáv a účinkuje antibakteriálně v našem trávicím traktu. Zmenšuje bolesti hlavy, snižuje hladinu špatného cholesterolu a pokud zrovna trpíte rýmičkou, pomůže vám s otoky nosní sliznice!

Kmín

rimsky_kmin1

Toto obyčejné koření umí zázraky s naším trávicím traktem. Pokud trpíte nadýmáním, právě kmín je nejjednodušší a nejpřírodnější způsob, jak tento neduh vyřešit. Navíc se dříve používal při virových onemocněních trávicího traktu a také proti žaludečním a menstruačním křečím. Pokud jste na něj dávno zanevřeli, je na čase pozvat ho zpět do vaší kuchyně.

Majoránka

14343

Díky obsaženým silicím a rutinu zmírňuje žaludeční a střevní křeče, pomáhá při nadýmání, zlepšuje tvorbu žaludečních šťáv a redukuje kvašení ve střevech. Majoránka je navíc antioxidantem, takže odlehčí našemu organismu od nechtěných toxinů. Natrhejte si majoránku u babičky na zahrádce a usušte zásoby na zimu. Nezapomínejte ji přidávat do pokrmu až na konci vaření – vařením ztrácí některé své zdravotní účinky a aroma.

Pepř

pepr_cerny-cely1

Pepř je stejně hojně využívaná jako sůl, ale co se týče zdravotních účinků, jedná se právoplatně o krále koření. Kromě toho, že pomáhá lépe trávit, omezuje nadýmání a působí proti zácpě, má močopudné účinky a podporuje tak práci ledvin. Kromě toho dokáže zkrátit dobu našeho nachlazení. Z minerálů obsahuje železo a hořčík a dále alkaloid piperin.

Skořice

skořice2

Nejen do dezertů, ale také do indické kuchyně můžeme přidat skořici. Díky ní se můžeme zbavit bakterií, virů nebo různých mykóz pro její silné antioxidační účinky. Navíc povzbuzuje krevní oběh a rozehřívá náš organismus. Pomáhá proti nadýmání, kolikám a průjmovým stavům. Navíc má pozitivní vliv na naše myšlení a paměť jelikož podporuje šedou kůru mozkovou.

Autor: Lucie Kovandová | Rubrika: Jídlo | Přidáno: 03.09.2018 0

Partneři

Vitatrend.cz

Všechna práva jsou vyhrazena © 2015

Vytvořilo: Internetová agentura Beneficio