Proč nesmí ryby chybět ve vašem jídelníčku?
Všude slýcháte, že ryba na vašem talíři nesmí chybět, že musíte jíst tučné ryby apod. Ale které to jsou a proč je jejich konzumace tolik přínosná pro vaše zdraví? Tučné ryby jsou především výborným zdrojem omega-3 mastných kyselin, které si tělo smo vytvářet nedokáže. Většina lidí však příjímá mnohem více omega-6 mastných kyselin než omega-3. Vyvážené množství těchto kyselin hraje důležitou roli při tvorbě hormonů.
Experti proto stále diskutují o optimální rovnováze mezi omega-6 a omega3 mastnými kyselinami. Někteří se domnívají, že v dávných dobách, než člověk začal potraviny výrazně upravovat, byl poměr těchto kyselin 1:1. Jiné studie zase podporují ty, kteří tvrdí že původní poměr byl 3:1. Ať už byl tento poměr jakýkoliv, jasné dnešní doporučení zní: začněte příjímat více omega-3 mastných kyselin!
Technologicky zpracované potraviny většinou obsahují příliš vysoké množství omega-6 mastných kyselin. Skvělým příkladem jsou některé průmyslově vyrábené rostlinné oleje. Slunečnicový olej obsahuje pouze omega-6 a kukuřičný olej dokonce vykazuje poměr 46:1 ve prospěch omega-6.
Velký rozdíl v příjmu těchto mastných kyselin nese určité rizika:
- Vyšší výskyt zánětů
- Onemocnění rakovinou
- Autoimunitní onemocnění
Konzumování tučných ryb a především těch volně žijících, je velmi důležité, nejen k vyrovnání této rovnováhy ale také kvůli obsahu rybího tuku!
V jakých rybách ulovit dostatečné množství omega-3:
Sardinky: Obsahují vysoké množství vitamínu B12, vitamínu D a selenu. Dodají asi 25 g bílkovin a 11 g tuku, z kterých případají 2 g omega 3 mastným kyselinám!
Losos: Je plný vitamínů A, B, D a také minerálních látek – vápníku, železa, fosforu a selenu. 100 g lososa obsahuje 22g bílkovin a 6 g tuků, z toho jsou 2 g omega-3 mastné kyseliny. http://www.seefish.cz/cs/Cerstve-ryby/
Makrela: Je úžasným zdrojem vápníku, draslíku a hořčíku, které podporují látkovou výměnu. Obsahuje také množství viatmínů. 100g masa makrely vám dodá 19 g bílkovin a 9 g tuků, z toho jsou 2 g omega-3 mastné kyseliny.
Tuňák: Obsahuje 24g bílkovin a asi 1g tuku na 100g masa. Z celkového množství tuku, tvoří omega-3 mastné kyseliny asi 30%. Tuňák dodá vašemu tělu také potřebné vitamíny skupiny B a selen.
http://www.seefish.cz/cs/Cerstve-ryby/
Autor: Marek Řípa | Rubrika: Jídlo | Přidáno: 15.06.2019 0