Proč nesmí ryby chybět ve vašem jídelníčku?

Proč nesmí ryby chybět ve vašem jídelníčku?

Všude slýcháte, že ryba na vašem talíři nesmí chybět, že musíte jíst tučné ryby apod. Ale které to jsou a proč je jejich konzumace tolik přínosná pro vaše zdraví? Tučné ryby jsou především výborným zdrojem omega-3 mastných kyselin, které si tělo smo vytvářet nedokáže. Většina lidí však příjímá mnohem více omega-6 mastných kyselin než omega-3. Vyvážené množství těchto kyselin hraje důležitou roli při tvorbě hormonů. 

Experti proto stále diskutují o optimální rovnováze mezi omega-6 a omega3 mastnými kyselinami. Někteří se domnívají, že v dávných dobách, než člověk začal potraviny výrazně upravovat, byl poměr těchto kyselin 1:1. Jiné studie zase podporují ty, kteří tvrdí že původní poměr byl 3:1. Ať už byl tento poměr jakýkoliv, jasné dnešní doporučení zní: začněte příjímat více omega-3 mastných kyselin!

Technologicky zpracované potraviny většinou obsahují příliš vysoké množství omega-6 mastných kyselin. Skvělým příkladem jsou některé průmyslově vyrábené rostlinné oleje. Slunečnicový olej obsahuje pouze omega-6 a kukuřičný olej dokonce vykazuje poměr 46:1 ve prospěch omega-6.

Velký rozdíl v příjmu těchto mastných kyselin nese určité rizika:

 

  • Vyšší výskyt zánětů
  • Onemocnění rakovinou
  • Autoimunitní onemocnění

Konzumování tučných ryb a především těch volně žijících, je velmi důležité, nejen k vyrovnání této rovnováhy ale také kvůli obsahu rybího tuku!

V jakých rybách ulovit dostatečné množství omega-3:

Sardinky: Obsahují  vysoké množství vitamínu B12, vitamínu D a selenu. Dodají asi 25 g bílkovin a 11 g tuku, z kterých případají 2 g omega 3 mastným kyselinám!

Losos: Je plný vitamínů A, B, D a také minerálních látek – vápníku, železa, fosforu a selenu. 100 g lososa obsahuje 22g bílkovin a 6 g tuků, z toho jsou 2 g omega-3 mastné kyseliny. http://www.seefish.cz/cs/Cerstve-ryby/

Makrela: Je úžasným zdrojem vápníku, draslíku a hořčíku, které podporují látkovou výměnu. Obsahuje také množství viatmínů. 100g masa makrely vám dodá 19 g bílkovin a 9 g tuků, z toho jsou 2 g omega-3 mastné kyseliny.

Tuňák: Obsahuje 24g bílkovin a asi 1g tuku na 100g masa. Z celkového množství tuku, tvoří omega-3 mastné kyseliny asi 30%. Tuňák dodá vašemu tělu také potřebné vitamíny skupiny B a selen. 

http://www.seefish.cz/cs/Cerstve-ryby/

Autor: Marek Řípa | Rubrika: Jídlo | Přidáno: 15.06.2019 0

Partneři

Vitatrend.cz

Všechna práva jsou vyhrazena © 2015

Vytvořilo: Internetová agentura Beneficio