
Sezónní potraviny
Řekněme si upřímně, kdo z vás se řídí nákupem zeleniny a ovoce podle sezóny? Ani nevíte, jak moc je tento faktor důležitý co se týče kvality a množství vitamínů, a pokud vám tohle nestačí, tak i cena je mnohem přijatelnější.
Vezměme to logicky – když v České Republice není zrovna sezóna daného ovoce/zeleniny, putuje k nám napříč celou Evropou, možná i celým světem. Ztráta vitamínů se zvětšuje s každou hodinou od sklizení plodu. U různých druhů ovoce a zeleniny je výše ztráty rozdílná, ale nikdy se jí nevyhneme.
Navíc je známo, že Evropa je rozdělena do několika sekcí, např. ze Španělska přijedou pomeranče do Francie a Německa atd., a až zbytek, co se neprodá, je zaslán do Čech a Polska…
Proto vám určitě doporučuji vybírat ovoce a zeleninu podle sezóny!
Prospěje to vám a i vaší peněžence.
V České Republice začíná většina sezón právě teď, začátkem května a to jmenovitě:
- Cibule
- Ředkvičky
- Chřest
- Špenát
- Hlávkový salát
- Pažitka
- Květák