Špagety s boloňskou omáčkou a parmezánem
Boloňské špagety, to je klasika, kterou zná snad každý!:) Děláte je ale správně? Samozřejmě i v Itálii bude existovat spousta verzí dle regionu, my vaříme tu nejrozšířenější, tedy s celerem, mrkví a červeným vínem!:)
Co budete potřebovat:
- 200 g špaget uvařených al dente
- 200 g kvalitního mletého hovězího masa
- 1 mrkev
- 1/2 cibule
- 1/4 celeru
- 1 dcl suchého červeného vína
- 2 stroužky česneku
- 1 plechovka rajčatového protlaku
- 1 plechovka drcených rajčat
- sůl a pepř dle chuti
- 3 lžíce oregána
- 2 lžíce strouhaného parmezánu
- 2 lžíce olivového oleje
- čerstvá bazalka na ozdobu
Postup:
1. Mrkev a celer oškrábejte a nakrájejte na drobné kostičky, důležité je, aby byl rozměr kostiček stejný, ať jsou všechny stejně uvařené. Cibulku také pokrájejte na drobno.
2. Na pánvi rozpalte olivový olej, přihoďte cibulku, mrkev a celer, restujte do pěkné zlatavé barvy.
3. Na základ do pánve přihoďte mleté maso, osolte a napepřete, maso restujte tak dlouho dokud se samo nezačne rozpadat a drolit na jednotlivé kousíčky.
4. Maso podlejte červeným vínem, krátce orestujte a přidejte protlak a loupaná rajčata.
5. Omáčku vařte na nižší stupeň alespoň 1 hodinu pod pokličkou.
6. Poté, až omáčku vypnete a přestane vařit, přidejte oregáno a promíchejte.
Servírujte sypané čerstvé nastrouhaným parmezánem!:) Dobrou chuť!:)
Autor: Marek Řípa | Rubrika: Jídlo | Přidáno: 06.04.2022 0