Věděli jste, že vitamín C je rychle znehodnocován vařením?
Věděli jste, že vitamin C je rychle znehodnocen vařením jídla? Vitamin C, všeobecně známý jako kyselina L-askorbová, je nezbytnou živinou. Jelikož ho lidské tělo neumí vyprodukovat, musíme ho získávat ze stravy nebo z výživových doplňků.
Jako antioxidant pomáhá vitamín C snižovat škodlivé účinky volných radikálů1, které mohou ohrozit zdraví buněk, což může vést ke vzniku různých chronických onemocnění. Doplňování vitaminu C může zvýšit aktivitu buněk, které se podílejí na imunitních reakcích, což vede ke snížení výskytu infekčních onemocnění. Obsah vitamínu C v potravinách se liší v závislosti od způsobu jejich pěstování a zpracování.
Vitamin C je citlivý na teplotu, proto se rozkládá při vysokých teplotách a dlouhé době vaření.
Historie vitamínu C
Po staletí byl závažný nedostatek vitamínu C známý jako potenciálně smrtelné onemocnění zvané kurděje. Příznaky kurděje se mohou vyskytnout, pokud naše tělo potřebuje vitamín C pro tvorbu kolagenu. Kolagen je protein, který se nachází mezi našimi klouby, ale i v naší kůži. Pokud nemáme dostatek kolagenu, může to snadno vést k tvorbě modřin, vypadávání vlasů, bolestem a otokem kloubů, jakož i ke špatnému hojení ran a vypadávání zubů.
Ačkoli se kurděje, onemocnění z nedostatku vitamínu C, vyskytuje vzácně, podprůměrné hladiny vitamínu C jsou docela běžné. Příznaky nízké hladiny vitaminu C v organismu jsou křehké kapiláry (snadno vznikají modřiny), svalová slabost, krvácení z dásní, špatně hojící se rány, anémie, bolavé a oteklé klouby.
Proč možná máte nedostatek vitamínu C
I když je dnes v Evropě nepravděpodobné, že by se kurděje vyskytly, nízké hladiny vitamínu C jsou stále běžné. Na jedné straně kvůli nízkým množstvím vitaminu C s nízkým podílem syrové zeleniny a ovoce v naší stravě, na druhé straně naší zvýšené potřebě antioxidantů v boji s oxidačním stresem ze znečištěného ovzduší, kouření a elektronického smogu a proti, infekcím a chorobám s oxidačními a zánětlivými složkami, jako např. diabetes 2. typu.
Například bylo zjištěno, že hladina vitamínu C v krvi u dospělých kuřáků je o 1/3 nižší než u nekuřáků!
Výzkum také ukázal, že mezi první příznaky nedostatku vitamínu C patří „únava, malátnost, deprese a projevují se sníženou fyzickou aktivitou. Toto jsou běžné příznaky mnoha lidí.
Jaký má vitamín C vliv na zdraví:
– podporuje normální funkci imunitního systému
– normální tvorba kolagenu pro normální funkci cév, kostí, chrupavek, dásní, kůže a zubů
– normální funkce energetického metabolismu
– snížení únavy a vyčerpání
– normální činnost nervového systému
– normální funkci psychiky
– ochrana buněk před oxidačním stresem
– regenerace vitamínu E po jeho antioxidačním působení
– zvýšená absorpce železa v krvi
Čím je Jamieson Vitamín C Complex Premium vyjímečný?
Vitamin C se přirozeně nachází v mnoha druzích ovoce a zeleniny, ale nikdy se v něm nenachází sám. Často jsou při něm ve vodě rozpustné rostlinné pigmenty zvané flavonoidy. Tyto pigmenty dodávají rostlinám jejich barvu.
Bioflavonoidy kvercetin, rutin a hesperidin se nacházejí v mnoha potravinách obsahujících vitamin C, což z nich dělá důležité složky výživových doplňků s vitamínem C. Funkce bioflavonoidů a vitamínu C jsou vzájemně synergické.
Bioflavonoidy zlepšují vstřebávání a zvyšují míru využitelnosti vitamínu C, a vitamín C zpomaluje rozpad bioflavonoidů v organismu, čímž prodlužuje jejich antioxidační působení.
Jamieson Vitamin C Complex je prémiový produkt se zvýšenou biologickou dostupností a s až 30% obsahem bioflavonoidů, ovocných koncentrátů a rostlinných extraktů.
- Hesperidin „Hesperidin je flavonoid přítomen ve vysoké koncentraci v citrusových plodech a má četné biologické vlastnosti, zejména antioxidační a protizánětlivé.
- Rutin „Rutin je flavonoid, který má prokázáno, že má antioxidační, protizánětlivé a antivirové vlastnosti a ovlivňuje propustnost krevních kapilár.“8
- Kvercetin „Studie naznačují, že kvercetin může podporovat antioxidační, protizánětlivé, antivirové a imunoprotektivní účinky.
- BioPerine® je patentovaný extrakt získaný z černého pepře. Bylo prokázáno, že zvyšuje biologickou dostupnost vitaminu C o 52,3%!
Autor: Marek Řípa | Rubrika: Jídlo | Přidáno: 13.01.2023 0