Gratinované brambory se sýrem
Gratinované brambory jsou velice jednoduchým a rychlým pokrmem. Skvěle poslouží jako příloha k masu ale také jako samostatný hlavní chod, přeci jen člověk nemusí jíst maso každý den:) U tohoto pokrmu hraje velikou roli druh použitého sýru, samozřejmě čím více tučný sýr, tím lepší chuť, ale berte na ohled svůj denní kalorický příjem!:) Dále také používáme sójovou smetanu, která je sice kalorická ale zdroj kalorií je z rostlinného tuku, který je zdraví prospěšný, takže se nemusíte bát, že byste tento tuk uložili do svých zásob!:))
Co budete potřebovat:
- 2-3 větší brambory
- 200 ml sójové smetany
- 1 cibule
- 200 g strouhané goudy
- sůl a pepř na dochucení
Postup:
1. Oloupané brambory nakrájejte na tenké plátky, snažte se aby plátky byly rovnoměrně tlusté, brambory pak budou všechny stejně udělané.
2. Pokrájete cibuli na kolečka a v pekáčku smíchejte s plátky brambor tak, ať je cibule rovnoměrně rozmístěna!:)
3. Brambory s cibulí zalijte sójovou smetanou, osolte, opepřete a znovu důkladně promíchejte. Na závěr zasypte pěknou vrstvou strouhaného sýru.
4. Brambory pečte v troubé na horký vzduch cca 40 minut na 180 stupňů celsia do zlatavé barvy. Během pečení kontrolujte.
Přejeme vám dobrou chuť!
Autor: Marek Řípa | Rubrika: Recepty | Přidáno: 10.02.2021 0