Kuřecí masové koule v teriyaki omáčce
Teriyaki omáčka dokáže z každého jídla udělat dokonalý zážitek! Ve spojení s chutí kuřecích masových koulí se jedná o opravdu dokonalý pokrm, který zároveň nenaruší váš zdravý jídelníček!:) Jako příloha se ideálně hodí basmati rýže.
Co budete potřebovat:
Na masové koule:
- 1/4 šálku mléka
- 1/4 šálku strouhanky
- 500 g mletého kuřecího masa
- 1 lžička rozmačkaného česneku
- 2 lžičky strouhaného zázvoru
- 2 lžičky jemné pokrájené šalotky
- 2 lžičky sójové omáčky
- sůl a pepř dle chuti
Na omáčku:
- 1/3 šálku sójové omáčky
- 1/4 šálku vody
- 1/4 šálku ananasového džusu
- 1/4 šálku třtinového cukru
- 2 lžičky rozmačkaného česneku
- 1 lžička strouhaného zázvoru
- 1 lžička kukuřičného škrobu
Postup:
Masové koule:
1. Předehřejte troubu na 200 stupňů celsia. Vymažte tukem pekáč na malé muffiny, masové koule se v něm lépe pečou – můžete však použít i obyčejný plech.
2. V misce smíchejte mléko spolu se strouhankou a nechte 5 minut odležet
3. Ve větší misce smíchejte mleté maso, česnek, zázvor, šalotku, sójovou omáčku, sůl a pepř. Rukama maso pěkně promíchejte a tvořte malé masové kuličky o stejné velikosti tak, aby byly i stejně prodělané. Můžete použít na odměření např. 2 lžíce masa na jednu kuličku.
4. Masové kuličky umístěte do muffinového pekáče a pečte asi 12-15 minut
Omáčka:
1. V hrnci na střední oheň smíchejte sójovku, vodu, ananasový džus, cukr, česnek a zázvor a nechte 5 minut provařit.
2. V malé misce smíchejte škrob s vodou, ideálně použijte metličku tak ať nevznikají hrudky.
3. Škrob za stálého míchání vmíchejte do hrnce o omáčce a krátce povařte, dokud omáčka nezhoustne v konzistenci sirupu – drží pak dobře na masových kuličkách!:)
Hotové masové koule přidejte do hrnce s omáčkou a pěkné je v ní poválejte. Servírujete s rýží!:)
Autor: Marek Řípa | Rubrika: Recepty | Přidáno: 04.01.2022 0