Malinové semifreddo se slaným karamelem
Co je vlastně „semifreddo“? Doslova napůl studený či chlazený. Semifreddo je sladký italský dezert, mražený smetanový krém se sametovou strukturou, který se od zmrzliny liší vláčnější konzistencí.
Tento recept je vegan-friendly!:)
Co bude potřebovat:
Pro základní vrstvu:
- 10-12 sušených datlí
- 1 lžíce kokosového oleje
- 150 g slunečnicových semínek
- 2 lžíce kakaa
- špetka soli
Pro karamelovou vrstvu:
- 10-15 sušených datlí
- 125 ml vody
- 80 ml kokosového oleje
- 60 g tahini pasty
- 2-3 špetky soli
Pro malinovou vrstvu:
- 2 zralé banány
- 150 g kešu oříšků
- 150 g ostružin
- 150 g malin
- 4 lžíce vody
- 2 lžíce javorového sirupu
Postup:
1. Vytvořte si základní vrstvu: Datle a kokosový olej dejte do kuchyňského robota a rozmixujte v kaši. Přidejte slunečnicová semínka, kakao a sůl. Znovu rozmixujte. Vzniklou směs umístěte do formy, pořádně jí splácněte rukama na dno formy, tak aby byla směs rovnoměrně po celé ploše. Umístěte do mrazáku, zatím než si připravíte karamelovou vrstvu.
2. Vytvořte si karamelovou vrstvu: Všechny ingredience pro karamelovou vrstvu umístěte do mixéru a rozmixujte v hladkou směs. Dosladit, či dosolit si můžete dle své chuti.
3. Vyndejte formu z mrazáku a zalijte vzniklou karamelovou vrstvou. Vrstvu rozneste po celé formě, tak aby zakryla rovnoměrně základní vrstvu. Znovu umístěte do mrazáku na dobu, než si připravíte malinovou vrstvu.
4. Opláchněte mixér, přidejte do něj banány se zbytkem ingrediencí a rozmixujte do hladka. Pokud bude potřeba, můžete naředit trochou vody.
5. Vyndejte si formu z mrazáku a na karamelovou vrstvu rovnoměrně rozneste vzniklou ovocnou vrstvu. Poté dejte hezky zpátky do mrazáku a nechte alespoň 4 hodiny pěkne ztuhnout.
Před servírováním doporučujeme nechat 20 minut v pokojové teplotě, pak až krájejte na 2 centimetrové plátky. Ozdobte čerstvým ovocem a posypte moučkovým cukrem.
*Na krájení používejte ostrý nůž, nahřátý v teplé vodě.
Přejeme vám s tímto skvělým receptem hodně úspěchů!
Autor: Marek Řípa | Rubrika: Recepty | Přidáno: 31.10.2016 0