Matcha Tea, dej svému zdraví zelenou
Co je Matcha Tea a k čemu je dobrý?
Když mluvíme o Matcha Tea, máme tím na mysli jemně mleté lístky japonského zeleného čaje. V posledních pár letech si japonský matcha našel cestu i k nám do Evropy a stal se velmi oblíbeným nápojem nejen pro svou unikátní chuť, ale především díky svým benefitů.
Mezi tyto benefity patří vysoký obsah antioxidantů, vitamíny A, C, E, a minerály, jako draslík, vápník nebo železo. Čaj matcha obsahuje také překvapivě vysoké množství vlákniny. Podle některých studií podporuje matcha i dentální zdraví. Nejoblíbenějším benefitem Matcha Tea však zůstává jeho schopnost kontrolovat tělesnou hmotnost. Protože matcha podporuje metabolismus lipidů, je s ním shazování přebytečných kil o něco jednodušší. Možná i právě proto je Matcha Tea oblíbený u aktivních sportovců.
Nejen pro tělo, ale i pro mysl
V Matcha Tea najdeme úžasnou látku teofylin. Ta se do těla uvolňuje postupně po dobu 3-6 hodin a zaručuje dlouhodobý přísun stabilní energie. Tuhle přednost matcha oceňovali už japonští samurajové. Teofylin je navíc k našemu organismu přívětivější, než třeba kofein v kávě či energetických nápojích, který je na vrcholu svého působení už zhruba 20 minut po vypití, ale stejně strmě jeho účinek klesá. Pití Matcha Tea neprovází žádné vedlejší účinky, které jsou charakteristické pro kofeinové nápoje, jako je třes rukou, nervozita nebo pocení. Výhoda stabilní energie bez vedlejších účinků zlákala k přechodu na matcha nejednoho milovníka kávy.
Další předností matcha je navození pocitu intenzivního soustředění. Teofylin totiž kromě dávky energie podporuje také koncentraci, duševní klid a pocit uvolnění bez ospalosti. Protože pomáhá snižovat psychický i fyzický stres, byl matcha ideálním nápojem pro dlouhé soustředěné meditace buddhistických mnichů. Dnes z této přednosti matcha mohou těžit zejména studenti a psychicky náročné profese.
Více než 800 let starý postup
Matcha se zpracovává unikátním způsobem: čajové plantáže se zastíní zhruba tři týdny před sklizní tak, aby se listy čajovníku napumpovaly chlorofylem. Nedostatek světla dává matcha sytě zelenou barvu a plní ho až po okraj antioxidanty. Sklízí se vždy jen ty nejzelenější a nejvrchnější listy, které se postupně suší párou, stonky a žilnatina se oddělují od dužiny, a nakonec se usušená dužina mele v žulových mlýnech. Tento způsob zpracování se za posledních více než 800 let nezměnil, protože jen ten zaručí nejvyšší kvalitu čaje matcha. Matcha Tea si navíc dává záležet na tom, aby byl matcha v bio kvalitě.
Snadná příprava a milion chutí
Matcha Tea nabízí širokou paletu několika šarží, od základní řady Bio Matcha Tea Harmony, která je chuťově výraznější a snese dochucování šťávou nebo džusem, přes Bio Matcha Tea Premium, který je o třídu vyšší, má jemnější chuť a je lepší ho pít bez dochucování, až po ty nejvyšší třídy ceremoniálního matcha určeného pro přípravu s tradičními japonskými nástroji.
Harmony a Premium jsou balené po jednotlivých porcích. Stačí je tak vysypat do šejkru nebo jakékoli jiné uzavíratelné láhve, přidat vodu do 70 °C, případně pár kapek citronové šťávy, pořádně protřepat a může se pít.
Matcha je ale oblíbený i jako přísada do zákusků, cereálních kaší, nebo třeba do slaného pečiva. Kulinářské fantazii se meze nekladou! I proto na trhu najdete výrobky jako Bio Matcha Tea shake s meruňkou, banánem nebo mangem, které skvěle fungují jako zdravá svačinka, Matcha Tea čokoládu, směs pro přípravu Bio Matcha Tea latte, nebo třeba mandle a kešu oříšky v Matcha Tea čokoládě.
Tip! Právě teď probíhá na www.matchatea.bio akce na Vánoční balíček s těmi nejoblíbenějšími produkty Matcha Tea. Součástí balíčku je originální box, který už nemusíte dál balit – stačí napsat jméno obdarovaného a položit pod stromeček!
Autor: Marek Řípa | Rubrika: Tipy | Přidáno: 07.12.2020 0