Na co byste neměli zapomenout při dietě?
S novým rokem přichází často předsevzetí a jedno z nejčastějších je „zhubnout“. Když se začne mluvit o hubnutí, tak nám naskočí pojmy jako dieta nebo běhání. Ošetřit je potřeba obě části, jak stranu příjmu energie, tak energetického výdeje.
Nechci se tady pouštět do zázračných doporučení co jíst a co nejíst, to je pro každého individuální a pro nastavení správné diety pro Vás, doporučuji navštívit výživového specialistu. Pokud to s redukcí váhy myslíte skutečně vážně, pak musíte změnit svoje stravovací návyky natrvalo.
Na změnu stravy zareaguje i střevní mikroflóra
Střevní mikroflóra se nám tvoří již od samého narození a její základ si odnášíme z těla své matky. Stejně jako otisk prstu nebo DNA, má každý z nás unikátní složení střevní mikroflóry. A stejně jako naše věda ještě nezvládla rozluštit například přesné chemické složení medu ani půdy, nedokázala určit ani přesné složení střevní mikroflóry. Střevní mikroflóra se mění i se skladbou a kvalitou naší stravy a s celkovou životosprávou. Kromě stravy má na střevní mikroflóru vliv například i délka spánku, stres a aktivní pohyb. Každý chovatel psů si určitě všimnul, že když přechází např. z vařené stravy na granule nebo mění druh granulí, je to doprovázeno průjmy neboli změnou střevní mikroflóry. Nebo když přijedeme do zahraničí, tak naše střeva také reagují na jinou stravu, bakterie ve vodě i ve vzduchu.
Správné složení střevního mikrobiomu:
- zajišťuje tělu správnou výživu buněk a staví zdravé tělo
- zamezuje propustnosti střev (vysoká střevní propustnost je příčinou alergických reakcí, potravinových intolerancí, ale i kožních problémů jako je třeba lupénka)
Vypůjčím si citát z knihy Zdravá střeva od autorů Justina Sonnenburga a Erici Sonnenburgové:
„Mikroorganismy v našem střevě zásadně ovlivňují to, zda jsme nemocní, nebo zdraví, štíhlí, nebo obézní, dobře naladění, nebo náladoví. Vinou změny našeho jídelníčku, nadužívání antibiotik, všudypřítomné dezinfekce a vůbec omezeného přístupu ke „špíně“ zahrad a lesů však stojí naše mikrobiota na prahu vyhynutí. To může být hlavní důvod, proč naše tělo mnohdy nefunguje, jak má.“
A jaká jsem, po všech možných experimentech, našel nejvhodnější probiotika?
Vyzkoušel jsem všemožná lékárenská probiotika, ale pomohla mi od průjmů jen ve chvíli, kdy jsem je užíval a po vysazení se po nějaké době situace vrátila zpět.
Nakonec jsem se na doporučení dostal k probiotikům založených na probiotické kultuře Bacillus subtilis, což je půdní bakterie, která nezůstává v těle natrvalo – neosidluje tedy vaší unikátní mikroflóru, ale odstraňuje patogenní mikroflóru a podporuje tu prospěšnou. Zdá se to trochu pohádkové, ale funguje to tak že patogenní mikroflóra je kyselé povahy a Bacillus subtilis produkuje ve střevech krom jiného oxidanty, které patogenní mikroorganismy ničí.
Bacillus subtilis produkuje rozličné biologicky aktivní látky, vitamíny a dokonce i hormony, vitamíny B1, B6, B2, D a různé proteinové komplexy – např. interferon alfa, které absorbují mykotoxiny, patogenní mikrobiální dioxiny a radionuklidy a revitalizují celé tělo.
Na trhu existuje několik výrobků, které Bacillus subtilis obsahují, mě se nejlépe osvědčil Stelkor a to nejen svými silnými, rychlými a dlouhodobými účinky, ale i výhodnou cenou. Má navíc jako základ extrakt z klíčků špaldy a ještě jeden druh bakterie Bacillus – Bacillus licheniformis.
Autor: Marek Řípa | Rubrika: Tipy | Přidáno: 10.01.2019 0